Nikon Imaging | Ελλάδα | Ευρώπη

19-11-2015

Η NIKON ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

Αθήνα, Ελλάδα, 19 Νοεμβρίου 2015 – Η Nikon βοηθάει τους φωτογράφους να ξεπεράσουν την απογοήτευση του "vemödalen" -την προσπάθεια αποτύπωσης κάτι συναρπαστικού όταν υπάρχουν ήδη χιλιάδες πανομοιότυπες φωτογραφίες- "αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα" και μεταμορφώνοντας τη φωτογράφιση συμβατικά αδιάφορων θεμάτων.

Με σκοπό να εμπνεύσει τους φωτογράφους να αναγνωρίσουν τις δημιουργικές δυνατότητες ακόμη και των πλέον κοινότοπων θεμάτων, η Nikon συγκέντρωσε τέσσερις κορυφαίους φωτογράφους από όλη την υφήλιο, για να μεταμορφώσουν συνηθισμένους χώρους στάθμευσης σε συναρπαστικές σκηνές χρησιμοποιώντας τη Nikon D750. Αυτοί οι επαγγελματίες δείχνουν πώς με κατάλληλο εξοπλισμό, ικανότητα και νοοτροπία, οι φωτογράφοι μπορούν να δημιουργήσουν οπτικά εντυπωσιακές εικόνες ακόμα και από τα πιο βαρετά -φαινομενικά- περιβάλλοντα.

"Μία από τις κύριες δημιουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι είναι η αποτύπωση του θέματος με τρόπο που να κάνει τη δουλειά τους να ξεχωρίζει από τις πολλές παρόμοιες εικόνες που υπάρχουν ήδη", εξηγεί ο Adrien Barakat, ένας από τους τέσσερις φωτογράφους που συμμετέχουν σε αυτό το έργο. "Είναι εύκολο να εστιάσει κανείς στις πιο παραδοσιακές φωτογραφίες, ωστόσο ένας πραγματικά δημιουργικός φωτογράφος μπορεί να βρει τη δική του ιστορία σε ένα περιβάλλον. Καταδείξαμε ότι είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουμε συνηθισμένα μέρη και να τα αναδείξουμε σε κάτι εξαιρετικό, τελειοποιώντας την τεχνική, αφιερώνοντας χρόνο στην κατανόηση του θέματος και προετοιμάζοντας καταλλήλως τις λήψεις."

Juan Jerez: Nikon D750, AF-S 24-70mm f/2.8E ED VR

Aaron Pegg: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Οι φωτογράφοι επιλέχθηκαν βάσει της αποδεδειγμένης ικανότητάς τους να εντοπίζουν την ομορφιά σε πράγματα που έχουν συμβατικά περιορισμένη αισθητική αξία. Σε αυτές τις προσωπικές ερμηνείες περιλαμβάνονται οι απομονωμένοι χώροι στάθμευσης της Δανίας τη νύχτα του Alastair Philip Wiper που δημιουργούν κινηματογραφικούς συνειρμούς και το πορτραίτο κίνησης του Aaron Pegg που παρουσιάζει μια μπαλαρίνα που παροτρύνει το βλέμμα να δει τις γραμμές-οδηγούς και τα σημεία διαφυγής στο σύνολο της τοποθεσίας. Ο Ελβετός φωτογράφος Adrien Barakat διερεύνησε τη θεωρία ότι "τα πάντα αποτελούν ένα θέμα και κάθε θέμα έχει έναν ρυθμό", καταδεικνύοντας τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βελτιωθεί ένας χώρος στάθμευσης χρησιμοποιώντας τη φυσική ανωνυμία και τυπολογία του. Ο Juan Jerez που εδρεύει στη Γαλλία έπαιξε με το φως και την παρουσία αναπάντεχων αντικειμένων, για να καταδείξει πως η ομορφιά μιας εικόνας δεν εξαρτάται από το θέμα, αλλά από τον τρόπο αναπαράστασής του.

"Η Nikon μού ανέθεσε την πρόκληση να εμπνεύσω συνάδελφους φωτογράφους να υπερβούν τα όρια της δημιουργικότητάς τους και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τις φωτογραφικές ικανότητές τους", δηλώνει ο Juan Jerez. "Για μένα, ήταν μια ευκαιρία να δείξω πώς ο συνδυασμός δημιουργικής ματιάς και τεχνικής εμπειρίας μπορεί να αποκαλύψει την ομορφιά που κρύβεται σε μέρη που πολλοί ενδεχομένως να θεωρούν ασήμαντα – όχι μόνο στους χώρους στάθμευσης."

Alastair Philip Wiper: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Adrien Barakat: Nikon D750, PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED

Η Nikon συμμετείχε στη φωτογράφιση του Alastair Philip Wiper στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να αποκομίσει παρασκηνιακές πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκρισή του στην ιδέα. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/a5FMiPf3W90

Η Nikon προκαλεί φωτογράφους από όλη την Ευρώπη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να μοιραστούν τις νέες φωτογραφικές εμπνεύσεις τους μέσω του hashtag #ΑναβαθμίστεΤηνΚάθεΗμέρα.

Κατά τη διάρκεια του έργου, οι φωτογράφοι χρησιμοποίησαν τον ακόλουθο εξοπλισμό Nikon:  

- Nikon D750
- PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
- AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Σχετικά με τους φωτογράφους:

Alastair Philip Wiper: Ο Alastair είναι Άγγλος φωτογράφος και συγγραφέας με έδρα την Κοπεγχάγη. Τον συναρπάζουν τα πράγματα που δημιουργούν και χτίζουν οι άνθρωποι, ενώ ακολουθεί μια ανθρωπολογική προσέγγιση απέναντι στα θέματα της φωτογράφισής του, αποζητώντας την αβίαστη ομορφιά στις υποδομές.

Juan Jerez: Ο Juan είναι Ισπανός αρχιτέκτονας και φωτογράφος που εργάζεται στο Παρίσι. Ειδικεύεται στη δημιουργία εικόνων ικανών να αφηγηθούν μια ιστορία. Δεν χρησιμοποιεί λέξεις, αλλά φως, σκιές και σχήματα για να παρουσιάσει έναν διαφορετικό τρόπο θεώρησης του κόσμου.

Aaron Pegg: Ο Aaron είναι φωτογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Άρχισε να τραβάει φωτογραφίες άδειων σταθμών στην πόλη του το Νοέμβριο του 2013. Εμπνεύστηκε από φωτογραφίες στο Instagram για να πάρει μια φωτογραφική μηχανή και "να παρουσιάσει σταθμούς στην 'πιο ακατέργαστη μορφή' τους, αποτυπώνοντας τις γραμμές-οδηγούς, το βάθος πεδίου και τη συμμετρία για να καταδείξει την ομορφιά τους".

Adrien Barakat: Ο Adrien είναι Ελβετός αρχιτέκτονας και φωτογράφος. Οι αρχιτεκτονικές του γνώσεις του έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτύξει εξαιρετική κριτική ματιά, κατανόηση του χώρου και ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, για να εκφράσει τις αισθητικές ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα των θεμάτων του.