• Nikon Imaging
  • |
  • Ελλάδα
  • |
  • Ευρώπη

Kirill Umrikhin

Αθλητισμός και περιπέτεια

Ακούγεται κλισέ, αλλά σε ταξίδια φωτογραφίας όπως αυτά πρέπει να περιμένεις το αναπάντεχο. Φωτογράφιζα εξτρίμ σπορ, τοπία απίστευτης φύσης, πορτρέτα ανθρώπων στο χωριό και σπάνια άγρια ζώα. Έπρεπε να προβλέπω τον εξοπλισμό που θα χρειαζόμουν για κάθε σενάριο ώστε να μπορέσω να προσαρμόσω και να τραβήξω φευγαλέα στιγμιότυπα μαγείας.

Σχετικά με το Ειδικό Έργο

Ο Kirill Umrikhin ταξιδεύει στις απομακρυσμένες Νήσους του Διοικητή για να αποκαλύψει έναν "χαμένο κόσμο" ηφαιστειακών τοπίων, σπάνιας άγριας φύσης και απέραντου ωκεανού.
Ε: Γιατί επέλεξες τις Νήσους του Διοικητή για το Ειδικό έργο σου;

Γεννήθηκα με μια δίψα για περιπέτεια, οπότε όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία να κυνηγήσω το έργο των ονείρων μου, ήξερα ότι ήθελα να επισκεφτώ ένα ασυνήθιστο μέρος, το οποίο πολύ λίγοι γνώριζαν ή είχαν επισκεφτεί. Η μέθοδος μου ήταν απλή: Άνοιγα τους Χάρτες Google και χρησιμοποιούσα δορυφορικές εικόνες για να εξερευνήσω νέα μέρη που δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Εντόπισα μια ομάδα άδενδρων, αραιοκατοικημένων νησιών στη Θάλασσα Μπέρινγκ που βρίσκεται περίπου 100 μίλια ανατολικά της χερσονήσου Καμτσάτκα στη ρωσική Άπω Ανατολή: έναν χαμένο κόσμο που περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Τρία πράγματα μου τράβηξαν το ενδιαφέρον για αυτήν την τοποθεσία. Το πρώτο ήταν η ιστορία. Τα νησιά ανακαλύφθηκαν από τον Διοικητή Βίτους Μπέρινγκ, το πλοίο του οποίου ναυάγησε στην ακατοίκητη Νήσο Μπέρινγκ το 1741. Το 1825, οι Αλεούτιοι μεταφέρθηκαν στο νησί από τη Ρωσικο-Αμερικανική Εταιρεία για να αναπτύξουν το εμπόριο φώκιας των νησιών. Αυτήν τη στιγμή, ο πληθυσμός του νησιού είναι 2/3 Ρώσοι, 1/2 Αλεούτιοι, με μόνο δύο άτομα στο νησί να μιλούν ακόμα τη γλώσσα Mednyj Aleut. Το δεύτερο είναι η άγρια φύση. Τα νησιά αποτελούν καταφύγιο άγριας φύσης και κατοικία πολλών σπάνιων ειδών ζώων, όπως περίπου 350.000 φώκιες, το 1/5 δηλαδή του παγκόσμιου πληθυσμού. Και τέλος, η ευκαιρία για σπορ γεμάτα δράση. Κανένας δεν έχει κάνει ποτέ σέρφινγκ ή κάιτ σέρφινγκ εδώ, οπότε είχα την ευκαιρία να πάω τη φωτογραφία και την αγάπη μου για την περιπέτεια σε άλλο επίπεδο και να φωτογραφίσω κάτι που κανείς δεν έχει τραβήξει ποτέ πριν.

Ε: Πόσο προγραμματισμό έπρεπε να κάνεις για ένα ταξίδι όπως αυτό;

Η εύρεση μιας απομακρυσμένης και ανεξερεύνητης τοποθεσίας είναι απίθανη, αλλά σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες, οπότε ο προγραμματισμός ήταν αρκετά δύσκολος. Επικοινώνησα εκ των προτέρων με τοπικούς ταξιδιωτικούς συμβούλους και τον δρυμό Komandorsky Nature Reserve για να βρω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, αλλά όλοι με τους οποίους μίλησα είπαν πως αυτό που είχα στο μυαλό μου θα ήταν δύσκολο. Ενώ μερικοί μπορεί να αποθαρρύνονταν, εμένα αυτό με έκανε να θέλω να επισκεφτώ την τοποθεσία ακόμα περισσότερο! Υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες φωτογραφίες από τις Νήσους του Διοικητή, επομένως δεν είχαμε παρά ελάχιστη ιδέα για το τοπίο και για το πόσο φιλόξενα θα ήταν τα νερά για το ιστιοπλοϊκό σκάφος που σχεδιάζαμε να έχουμε εκεί. Πηγαίναμε στα τυφλά από κάθε άποψη, αλλά δεν το αφήσαμε να μας σταματήσει να κάνουμε μια εξόρμηση για να μάθουμε περισσότερα για τους ανθρώπους του νησιού, την άγρια φύση και τα τοπία.

Φυσικά χρειάστηκα ένα σκάφος για να το κάνω αυτό κι έτσι επικοινώνησα με έναν καπετάνιο με έδρα την Καμτσάτκα που είχε επισκεφτεί τα νησιά ήδη τέσσερις φορές. Κατά τη διάρκεια ενός από αυτά τα ταξίδια, οι ακραίες καιρικές συνθήκες έσπασαν την άγκυρα και κατέστρεψαν το σκάφος του. Ωστόσο, ήθελε να επιστρέψει και να εξερευνήσει. Συνολικά είχαμε ένα πλήρωμα επτά ατόμων, όλοι γεμάτοι ενθουσιασμό (και με παρόμοια επίπεδα ανησυχίας) για το ταξίδι που επρόκειτο να κάνουμε.

Ε: Τι προκλήσεις αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου;

Οι Νήσοι του Διοικητή έχουν μόνο 10 ημέρες ηλιοφάνεια τον χρόνο και συχνά πλήττονται από ακραίες καταιγίδες. Ο καιρός είναι επίσης εξαιρετικά "κυκλοθυμικός": το ένα λεπτό μπορεί να απολαμβάνεις τη λιακάδα και στην πορεία, πριν το καταλάβεις, αρχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Έτσι, δεν είχαμε ιδέα τι να περιμένουμε όταν φτάσαμε. Ωστόσο, σταθήκαμε εξαιρετικά τυχεροί στο ταξίδι μας, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως ήταν το καλύτερο καλοκαίρι που είχαν ζήσει ποτέ.

Με τον καιρό να είναι κατά κάποιον τρόπο με το μέρος μας, υπήρχαν άλλες, ίσως πιο απρόσμενες, προκλήσεις που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν σκληρές: είχε πάρα πολύ κρύο στο σκάφος και οι περισσότεροι υποφέραμε από ναυτία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ένα άλλο πρόβλημα ήταν η προσέγγιση της μαγευτικής άγριας φύσης του νησιού. Η φωτογράφιση από ένα σκάφος μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να είσαι προσεκτικός να μην χαλάσεις τον εξοπλισμό σου, ενώ προσπαθείς να διατηρήσεις τη φωτογραφική σου μηχανή όσο το δυνατόν πιο ακίνητη. Βρίσκεσαι επίσης στο έλεος των ίδιων των πλασμάτων: μπορεί να βρεθεί μια φώκια στον δρόμο σου ή να πετάξει δίπλα σου ένα πτηνό. Χρειάστηκε πολύς χρόνος, υπομονή και ανθεκτικός εξοπλισμός, αλλά είμαι ικανοποιημένος με τις φωτογραφίες που καταφέραμε να τραβήξουμε.

Ε: Ποια ήταν η αγαπημένη σου στιγμή στο ταξίδι;

Πρέπει να ήταν όταν συναντήσαμε το κοπάδι των φαλαινών. Υπήρχαν περίπου 20 από αυτές που κολυμπούσαν μαζί στο νερό κάτω από μας και ήταν μια πραγματικά απίστευτη στιγμή. Τις ακολούθησα για κάποιο χρονικό διάστημα έχοντας μαζί μου τη Nikon D850, ελπίζοντας να τις φωτογραφίσω να πηδούν έξω από το νερό, αλλά, δυστυχώς, παρέμειναν βυθισμένες. Αντίθετα από τους ανθρώπους, δεν μπορείς να ζητήσεις από μια φάλαινα για πηδήξει για να τη δεις, γι' αυτό πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου με ό,τι έχεις.

Μια άλλη φανταστική στιγμή ήταν η φωτογράφιση με τις φώκιες, όταν εγώ (έχοντας μαζί μου τη Nikon D850 μέσα σε ένα υποβρύχιο περίβλημα φωτογραφικής μηχανής) μπήκα κυριολεκτικά μέσα στο νερό μαζί τους. Υπήρχαν εκατοντάδες τριγύρω μου. Μια τρομακτική αλλά απίθανη εμπειρία!

Ε: Τι έμαθες από το έργο σου;

Ακούγεται κλισέ, αλλά σε ταξίδια φωτογραφίας όπως αυτά πρέπει να περιμένεις το αναπάντεχο. Είχαμε περιορισμένο χρόνο σε αυτά τα νησιά και το περιβάλλον μπορεί να κάνει τα πράγματα δύσκολα για'σενα. Για παράδειγμα, ένα ταξίδι με το σκάφος μας διήρκησε τρεις μέρες, ενώ σκεφτόμασταν ότι θα διαρκούσε μία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού εντοπίσαμε τις φάλαινες, κάτι που άλλαξε γενικά όλο το ταξίδι! Παρόλο που σχεδίαζα για αυτό το ταξίδι να επικεντρωθώ σε εξτρίμ σπορ και σέρφινγκ, αντίθετα αυτό μετατράπηκε σε κάτι περισσότερο: μια ματιά μέσα από τον φακό σε έναν χαμένο κόσμο, τον οποίο κάποιοι απίθανοι άνθρωποι και ζώα αποκαλούν σπίτι. Η φωτογράφιση ανθρώπων και άγριας ζωής έχει φέρει μπροστά στα μάτια μου μια πλευρά της φωτογραφίας στην οποία δεν είχα ποτέ πριν επικεντρωθεί. Θέλω να επιστρέψω και να τραβήξω περισσότερες φωτογραφίες από τις φάλαινες και τις όρκες που ζουν γύρω από αυτά τα νησιά.

Ε: Τι εξοπλισμό χρησιμοποίησες σε όλο το ταξίδι σου;

Τις Nikon D5Nikon D850 και τη νέα Z 7 με σύστημα mirrorless που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τη λήψη ή την κατάσταση, είχα το κατάλληλο σώμα φωτογραφικής μηχανής. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αξιόπιστη D5 ήταν ιδανική για λήψεις εξτρίμ κάιτ σέρφινγκ. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η φωτογραφική μηχανή είναι άθραυστη, με 153 σημεία εστίασης και 99 αισθητήρες σταυροειδούς διάταξης (cross-type) που σημαίνει ότι μπορεί να συμβαδίσει με οποιαδήποτε ταχύτητα λήψης.

Η ποιότητα εικόνας 45,4 ΜΡ της Nikon D850 ήταν η πρώτη μου επιλογή για τις λήψεις άγριας φύσης. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποίησα ένα υποβρύχιο προστατευτικό φωτογραφικής μηχανής για να με βοηθήσει να καταγράψω τα συναισθήματα και τις λεπτομέρειες των ζώων τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτή η φωτογραφική μηχανή μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα.

Αυτή ήταν η πρώτη μου ευκαιρία να δοκιμάσω το νέο mirrorless σύστημα της Ζ 7 και πρέπει να ομολογήσω ότι η ίδια εργονομία με τις DSLR σήμαινε ότι ήταν πραγματικά έξυπνη για να τη χρησιμοποιήσεις. Ήταν ελαφριά, αθόρυβη και η ποιότητα εικόνας ήταν πολύ εντυπωσιακή, τόσο για την καταγραφή μικρών λεπτομερειών, αλλά και σε ευρύτερες φωτογραφίσεις. Στην πραγματικότητα, οι δυνατότητες ISO που διαθέτει είναι τόσο καλές όσο της Nikon D850, κάτι που δεν θεωρούσα δυνατό! 

Όσον αφορά στους φακούς, συνδύασα fisheye (τα AF Fisheye-Nikkor 16mm f/2.8D και AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED), zoom (AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED και AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR) και σταθερή εστιακή απόσταση (AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G), καθώς και τον νέο φακό NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, ο οποίος ήταν καταπληκτικός. Η πρώτη μου επιλογή ως προς τον φακό, ωστόσο, παραμένει πάντα ο AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR, ο οποίος ποτέ δεν με απογοητεύει.

Ε: Ποιες συμβουλές θα έδινες σε άλλους φωτογράφους που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ένα παρόμοιο έργο;

Ο σωστός σχεδιασμός, συγχρονισμός και εξοπλισμός αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία. Προετοιμαστήκαμε όσο μπορούσαμε από πριν και βεβαιωθήκαμε ότι η φωτογραφική μηχανή και οι φακοί που διαθέταμε ήταν κατάλληλα για όλες τις καιρικές συνθήκες. Η ευελιξία είναι επίσης σημαντική. Μπορεί να έχεις μια ιδέα για το πώς θέλεις να εκτυλιχθούν τα πράγματα, αλλά όταν δουλεύεις σε ένα τόσο άγνωστο μέρος του κόσμου, η φύση και η άγρια ζωή θα ορίσουν το ταξίδι για'σενα. Είσαι στο γήπεδό τους, οπότε θα παίξεις μπάλα με τους κανόνες τους.

Ε: Πώς αισθάνεσαι που μπορείς να υλοποιήσεις ένα τέτοιο έργο με τη Nikon;

Αυτό ήταν ένα ταξίδι όνειρο ζωής για'μένα και είναι τιμή μου που μου δόθηκε η ευκαιρία να το πραγματοποιήσω μέσω μιας εταιρίας που ήταν δίπλα μου σε κάθε βήμα της καριέρας μου. Με έφτασε στα όριά μου, όχι μόνο ως φωτογράφος αλλά ως ταξιδιώτης, υπεύθυνος διαχείρισης έργου ακόμη και ως αθλητής. Πρέπει να πω και ένα μπράβο στην ομάδα μου που έκανε την εμπειρία ακόμη καλύτερη από ό,τι μπορούσα να φανταστώ. Χωρίς το θάρρος, την αποφασιστικότητα και την εμπειρία τους, θα μπορούσε να ήταν μια πολύ διαφορετική ιστορία!Γνωρίστε τους υπόλοιπους πρεσβευτές της Nikon