Nikon Imaging | Ελλάδα | Ευρώπη

DAVID YARROW

Άγρια φύση και Καλλιτεχνική φωτογραφία

Εάν μπορώ να ενθαρρύνω ακόμη και λίγους ανθρώπους να αφήσουν το smartphone τους για ένα λεπτό και να κρατήσουν μια φωτογραφική μηχανή DSLR, τότε αυτό θα ήταν καταπληκτικό.

Συμβουλές φωτογράφισης

Κατά τη γνώμη μου, οι ακόλουθες πέντε λέξεις είναι οι πλέον σημαντικές στη φωτογραφία, και ενθαρρύνω κάθε εκκολαπτόμενο φωτογράφο (ερασιτέχνη ή επαγγελματία!) να λάβει υπόψη του αυτά τα σημεία όταν ξεκινά το επόμενό του έργο:

ΕΡΕΥΝΑ

Δεν μπορείς απλώς να εμφανιστείς σε μια τοποθεσία με τη φωτογραφική μηχανή σου και να θεωρείς ότι η δουλειά ξεκινά από αυτό το σημείο και μετά. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δουλειάς που κάνει μια φωτογραφία εξαιρετική συμβαίνει στο στάδιο της έρευνας. Βγάζω φωτογραφίες μόνο 85 ημέρες μέσα στον χρόνο και αφιερώνω τον υπόλοιπο καιρό στην έρευνα για τις χώρες, τους ανθρώπους και την άγρια φύση που σχεδιάζω να φωτογραφίσω. Η έρευνα είναι δωρεάν και μπορείτε να αφιερώσετε ώρες ολόκληρες στο Google ή διαβάζοντας βιβλία προκειμένου να σχεδιάσετε και να ανακαλύψετε νέα πράγματα. Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό στη φωτογραφία, καθώς χωρίς αυτό, το πιο πιθανό είναι ότι θα αφιερώσετε πολύτιμο χρόνο επί τόπου χωρίς να καταγράψετε αυτό που έχει σημασία.

ΕΠΙΜΟΝΗ

Οι καλύτεροι φωτογράφοι κυνηγούν τη φιλοδοξία τους με επιμονή και δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Δεν έχει σημασία ποια φωτογραφία τραβήξατε χθες. Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωνόσαστε είναι τι θα φωτογραφίσετε αύριο. Για παράδειγμα, όταν τράβηξα αυτήν τη φωτογραφία του Μεγάλου Λευκού Καρχαρία στο Κέιπ Τάουν το 2010, μου πήρε πολλούς μήνες για να πετύχω τη λήψη και στην πραγματικότητα έχασα 1000£ όσον αφορά το κόστος σε σχέση με το ποσό για το οποίο την πούλησα. Κι όμως, δεν θα σταματούσα μέχρι να πετύχω αυτήν την καθοριστική φωτογραφία για την καριέρα μου, όσο χρονοβόρα ή κουραστική κι αν ήταν η διαδικασία. Αυτή η φωτογραφία ήταν η δικιά μου στιγμή να νιώσω σαν "Jerry Maguire", ένα σημάδι για μια στροφή στην καριέρα μου προς την καλλιτεχνική φωτογραφία. Χαίρομαι που δεν τα εγκατέλειψα (ακόμη και αν ζημιώθηκα!).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σας ενδιαφέρει να φωτογραφίζετε θέματα που είναι επίκαιρα. Δεδομένης της μείωσης της βιοποικιλότητας του πλανήτη, η εστίασή μου στον φυσικό κόσμο πάντα θα είναι ένα θέμα που έχει απήχηση, αλλά και κάτι με το οποίο μπορώ να δημιουργήσω έναν αντίκτυπο. Φροντίζω επίσης να συναναστρέφομαι και να εμπνέομαι από ανθρώπους που είναι επίκαιροι. Είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Εάν επισκεφτείτε το Γκλένκο στη Σκωτία και τραβήξετε μια φωτογραφία από το ρυάκι του πανέμορφου φαραγγιού, ανεξάρτητα από το πόσο απίθανη φαίνεται η θέα, θα έχετε πρόβλημα καθώς έχει φωτογραφηθεί άπειρες φορές. Αν και είναι πανέμορφο, πρέπει να σκεφτείτε εάν κάνετε κάτι καινούριο και επίκαιρο.

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ

Ζούμε μια πολυάσχολη, περίπλοκη ζωή, επομένως μερικές φορές είναι ωραίο να κρατάμε τα πράγματα απλά και απέριττα, αυτός είναι ο λόγος που εργάζομαι με ασπρόμαυρες λήψεις. Όταν φωτογραφίζεις κάποιον έγχρωμα, βλέπεις τα ρούχα του ή το φόντο γύρω του, όταν όμως τον φωτογραφίζεις ασπρόμαυρα, βλέπεις τη ψυχή του. Διατηρήστε την προοπτική και τον σκοπό σας ξεκάθαρα και αυτό θα βοηθήσει στην εξέλιξη των φωτογραφιών σας από καλές σε εξαιρετικές.

ΠΡΟΤΥΠΑ

Στους δημιουργικούς κλάδους όπως είναι η φωτογραφία, πρέπει να έχεις ήρωες ή ανθρώπους στους οποίους φιλοδοξείς να μοιάσεις. Όλη μου τη ζωή θαυμάζω κινηματογραφιστές όπως ο Steven Spielberg, ο Clint Eastwood και ο Ridley Scott καθώς μέσα από τις ταινίες μπορείς να κατανοήσεις τη γλώσσα του φωτός και της σύνθεσης και να δεις πώς αυτοί οι παράγοντες συνεργάζονται σε ένα κάδρο. Ακολουθήστε τους ήρωές σας και εντρυφήστε στην ιστορία της φωτογραφίας – γιατί ήταν σπουδαίος αυτός ο φωτογράφος, τι ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει;

Και κάτι τελευταίο… να θυμάστε ότι ένας ευρυγώνιος φακός συχνά μπορεί να σας εξασφαλίσει την καλύτερη και πιο δυνατή απεικόνιση όλων όσων συμβαίνουν. Έχει να κάνει ξανά με την ανάγκη απλούστευσης –κρατήστε τα πράγματα απλά, άμεσα και εστιασμένα– αυτό είναι που θα μετατρέψει τις φωτογραφίες σας από καλές σε εξαιρετικές.

Γνωρίστε τους υπόλοιπους πρεσβευτές της Nikon