• Nikon Imaging
  • |
  • Ελλάδα
  • |
  • Ευρώπη

02-12-2022

Η NIKON ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2022

Άμστερνταμ, Ολλανδία, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022: Η Nikon, η CIWEM, η WaterBear και η Arup, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τους νικητές του διαγωνισμού Environmental Photographer of the Year 2022. Αυτός ο ετήσιος διαγωνισμός διανύει το 15ο έτος του και αποσκοπεί στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών φωτογραφιών που αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και να παρέχει μια διεθνή πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη.

Ο φωτογράφος, Mehdi Mohebi Pour, τιμήθηκε με το πολυπόθητο βραβείο Environmental Photographer of the Year, για τη δυνατή εικόνα του με τίτλο «The Bitter Death of Birds» (Ο πικρός θάνατος των πουλιών) (2021). Η φωτογραφία απεικονίζει μόνο τρία από τα χιλιάδες πουλιά που πέθαναν στη λιμνοθάλασσα Μιανκαλέ του Ιράν, λόγω έλλειψης νερού και μόλυνσης, και τις προσπάθειες περιβαλλοντικών εργαζομένων να συλλέξουν τα νεκρά ζώα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας. Η νικητήρια φωτογραφία επιλέχθηκε για τη σουρεαλιστική απεικόνιση της κυκλικής φύσης της ζωής μεταξύ των ανθρώπων και της άγριας ζωής.

Ο Mehdi Mohebi Pour λέει: «Έχει τεράστια σημασία για μένα το ό,τι κέρδισα αυτό το αναγνωρισμένο βραβείο, καθώς η φωτογράφιση του κλίματος και η ανάδειξη της καταστροφής που προκαλείται είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα στη ζωή μου. Θέλω οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να μάθουν για το θλιβερό γεγονός του θανάτου των πουλιών στο Ιράν, καθώς αν δεν αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και δεν φροντίσουμε τον πλανήτη, αυτό θα συμβεί σύντομα σε άλλες χώρες».

Ο διαγωνισμός αναγνωρίζει επίσης τους φωτογράφους του μέλλοντος. Ο 16χρονος Fayz Khan κέρδισε το βραβείο Young Environmental Photographer of the Year , για τη σαγηνευτική εικόνα του, «Beautiful but Hostile Colors on Earth» (Όμορφα αλλά εχθρικά χρώματα της γης) (2022). Η φωτογραφία δείχνει μικρά φλαμίνγκο να πετούν πάνω από τη λίμνη Μαγκάντι και τη λίμνη Νατρόν στην Κένυα, υδάτινα σώματα από τα οποία τρέφονται, αλλά είναι έντονα αλκαλικά και τοξικά για τα περισσότερα άλλα είδη φυτών και ζώων. Η φωτογραφία επαινέθηκε για την κλασική εμφάνιση και την καλή σύνθεσή της, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα ανείπωτα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης στην Κοιλάδα Ριφτ.

Stefan Maier, Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ της Nikon Europe: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Fayz Kahn επιλέχθηκε για το βραβείο Young Environmental Photographer of the Year 2022. Η Nikon διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε πολλές από τις πιο σημαντικές ιστορίες που αποτυπώθηκαν τον τελευταίο αιώνα, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζουμε ένα τόσο νεαρό ταλέντο καθώς συμβάλλει στον αντίκτυπο που θα συνεχίσει να έχει η φωτογραφία στο μέλλον ενώ παράλληλα εξασκεί τις φωτογραφικές του ικανότητες."

Φέτος, μια διεθνής ομάδα κριτών, που περιλαμβάνει τον πρεσβευτή της Nikon και ακτιβιστή Roie Galitz, και τη φωτογράφο περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Matilde Gattoni, δέχθηκε υποψηφιότητες από περισσότερες από 120 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτές περιλάμβαναν ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους όλων των ηλικιών, από 7 έως 90 ετών. Στον φετινό διαγωνισμό συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά και μια ομάδα ειδικών δεοντολογίας με σκοπό την ύπαρξη περισσότερης υπευθυνότητας και διαφάνειας κατά την επιλογή φωτογραφιών. Μετά από μια ενδελεχή διαδικασία ελέγχου, η ομάδα εξέτασε τις φωτογραφίες που τυχόν παρουσίαζαν θέματα δεοντολογίας και ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες από τους φωτογράφους όπου απαιτούνταν, προκειμένου να μπορέσει να καταλήξει σε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Για να μάθετε περισσότερα για τους νικητές του φετινού διαγωνισμού Environmental Photographer of the Year, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.epoty.org.

Η πλήρης λίστα με τις βραβευμένες φωτογραφίες και τους νικητές του φετινού διαγωνισμού είναι:

      ● Environmental Photographer of the Year: The Bitter Death of Birds (Ο πικρός θάνατος των πουλιών), Mehdi Mohebi Pour, 2021

      ● Βραβείο Nikon - Young Environmental Photographer of the Year: Beautiful but Hostile Colours on Earth (Όμορφα αλλά εχθρικά χρώματα της γης), Fayz Khan, 2022

      ● Vision of the Future: Vertical Farming (Κάθετη καλλιέργεια), Arie Basuki, 2022

      ● Recovering Nature: Naturalia: Chronicle Of Contemporary Ruins (Naturalia: Το χρονικό σύγχρονων ερειπίων), Jonathan "Jonk" Jimenez, 2021

      ● Keeping 1.5 Alive: Chemical Explosion (Χημική έκρηξη), Subrata Dey, 2022

      ● Adapting for Tomorrow: New Ways to the Future (III), (Νέοι δρόμοι για το μέλλον ΙΙΙ) Simone Tramonte, 2021

Πληροφορίες για τη Nikon

Η Nikon είναι ένας παγκοσμίως κορυφαίος πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών απεικόνισης. Η καινοτόμος οπτική τεχνολογία της, τόσο σε καταναλωτικές όσο και επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές, φακούς, αξεσουάρ συστήματος και sports optics και ψυχαγωγικά οπτικά συστήματα, βασίζεται σε περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας. Η επωνυμία έχει λάβει διεθνή αναγνώριση για τον καθορισμό νέων προτύπων στη σχεδίαση και την απόδοση, με τις επαναστατικές φωτογραφικές μηχανές mirrorless σειράς Z και τους φακούς NIKKOR Z της Nikon, που εκπροσωπούν μια νέα διάσταση οπτικής απόδοσης.

Η Nikon έχει δεσμευθεί στην ηγετική θέση της στην απεικονιστική κουλτούρα και παρέχει σε ορισμένους από τους κορυφαίους οπτικούς καλλιτέχνες στον κόσμο τα μέσα για να αξιοποιήσουν το δημιουργικό δυναμικό τους με εξιστορήσεις που βασίζονται στην εικόνα. Ο βραβευμένος φωτογραφικός εξοπλισμός που παρέχουμε, δίνει σε φωτογράφους και δημιουργούς video τη δυνατότητα να πραγματοποιούν το δημιουργικό τους όραμα στο μέγιστο βαθμό. Τα βραβευμένα ψυχαγωγικά οπτικά συστήματα και συστήματα sports optics της Nikon φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά σε εσάς με δραστηριότητες που κυμαίνονται από την παρατήρηση πουλιών έως το θέατρο, το γκολφ και τα ταξίδια. Ως αξιόπιστος συνεργάτης με όραμα, η Nikon ενώνει τους δημιουργούς περιεχομένου κάθε επιπέδου χάρη στην ενεργή κοινότητά της, την απαράμιλλη τεχνική εξειδίκευση και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους, μέσω πρωτοβουλιών όπως το Nikon School.

Σχετικά με το CIWEM

Το Ίδρυμα Διαχείρισης Νερού και Περιβάλλοντος (CIWEM) αποτελεί ένα ιδρυμένο βάσει βασιλικού διατάγματος σώμα ανεξάρτητων επαγγελματιών και εγγεγραμμένη φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εργάζεται διεθνώς για την προώθηση της πρακτικής διαχείρισης του νερού και του περιβάλλοντος. Το CIWEM εκπροσωπεί μια κοινότητα 30.000 επαγγελματιών με κοινό όραμα για έναν ασφαλή και βιώσιμο κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.ciwem.org/.

Σχετικά με τo WaterBear

Το WaterBear είναι μια επαναστατική πλατφόρμα streaming για την ανάδειξη βραβευμένων ντοκιμαντέρ καθώς και πρωτότυπου περιεχομένου με θέματα τη βιοποικιλότητα, τις κοινότητες, δράσεις για το περιβάλλον και βιώσιμη μόδα. Τα μέλη του WaterBear μπορούν να κάνουν streaming περιεχομένου video οποιαδήποτε στιγμή και σε κάθε είδους συσκευή, εντελώς δωρεάν, καθώς και να αναλαμβάνουν άμεσα δράση για τη στήριξη ΜΚΟ σε ολόκληρο τον κόσμο με σκοπό την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον εύθραυστο πλανήτη μας. Για περισσότερες πληροφορίες για το WaterBear και για να εγγραφείτε, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://www.waterbear.com/

Σχετικά με την ARUP

Έχοντας αφιερωθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, η Arup είναι μια ομάδα συμβούλων και ειδικών που εργάζονται σε 140 χώρες. Με πυλώνες μας τον ανθρωπισμό και την άριστη απόδοση, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους εταίρους μας χρησιμοποιώντας φαντασία, τεχνολογία και αυστηρές διαδικασίες για να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.arup.com/