• Nikon Imaging
  • |
  • Ελλάδα
  • |
  • Ευρώπη

Sanne De Wilde

Ειδησεογραφική φωτογραφία

Ενώ στις δυτικές κοινωνίες, το να είναι κανείς δίδυμος θεωρείται ως κάτι βιολογικό, στην Αφρική, πρόκειται για την πνευματική σύνδεση που δημιουργείς με το να μοιράζεσαι μια μήτρα. Στο Igbo-Ora, τα δίδυμα ενθαρρύνονται να αγκαλιάζουν την ομοιότητά τους, ενώ ο τρόπος που ντύνονται, τρέφονται και μεταχειρίζονται είναι ο ίδιος μέχρι και σε πολύ μεταγενέστερη ηλικία. Θέλαμε να επικοινωνήσουμε αυτήν τη συμμετρία με τις φωτογραφίες μας.

Σχετικά με το Ειδικό Έργο

Οι Sanne De Wilde και Bénédicte Kurzen διερευνούν το πώς είναι να είσαι δίδυμος στη σύγχρονη Νιγηρία, πηγαίνοντας στο Igbo-Ora, την αυτοαποκαλούμενη "παγκόσμια πρωτεύουσα των διδύμων" όπου γίνεται εορτασμός των διδύμων, στην Αμπούζα, η οποία αντιπροσωπεύει μια πιο σκοτεινή ιστορία αναφορικά με το θέμα των διδύμων και στο Calabar, όπου οι παραδόσεις και τα πιστεύω έχουν αλλάξει.Ε: Τι σας οδήγησε στην ιστορία των διδύμων της Νιγηρίας;

BénédicteΤο ποσοστό γεννήσεων διδύμων στη Νιγηρία είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό, σε ορισμένες περιοχές, χτίζονται μικροί ναοί για τη λατρεία του πνεύματος των διδύμων και τον εορτασμό των άρρηκτων δεσμών. Είχα επίσης ακούσει για ένα ορφανοτροφείο στην Αμπούζα που φιλοξενούσε δίδυμα, τα οποία η κοινότητα απειλούσε να σκοτώσει επειδή θεωρούσαν ότι έφερναν κακοτυχία. Άλλα παιδιά των οποίων η μητέρα πέθανε κατά τη διάρκεια της γέννας πρέπει επίσης να ταφούν με το σώμα της νεκρής μητέρας τους. Αυτές οι βρεφοκτονίες συμβαίνουν σε πολύ λίγες και πολύ συγκεκριμένες κοινότητες μία ώρα μακριά από την Αμπούζα.

BénédicteΉθελα πολύ να κατανοήσω το πολύπλοκο του θέματος των διδύμων στη Νιγηρία και όχι να το απλοποιήσω. Μίλησα για αυτό με τη Sanne που ήταν το νεότερο μέλος του πρακτορείου μας (NOOR). Το έργο της επικεντρώνεται στη γενετική και το ζήτημα της αντίληψης. Αποφάσισε να έρθει μαζί μου στη Νιγηρία και όλα πήραν τον δρόμο τους. Όσο περισσότερο προχωρούσαμε το πρότζεκτ, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσαμε ότι ήταν λογικό να επεκτείνουμε τη δυαδικότητα του θέματός μας στους ίδιους μας τους εαυτούς: δύο οράματα, δύο τύποι συγχώνευσης της φωτογράφισης.

SanneΘέλαμε να επισκεφτούμε το Igbo-Ora, την αυτοαποκαλούμενη "παγκόσμια πρωτεύουσα των διδύμων" όπου γίνεται εορτασμός των διδύμων και η ομοιότητα ενθαρρύνεται, καθώς και μια πόλη κοντά στην Αμπούζα που ξέραμε ότι είχε μια πιο σκοτεινή ιστορία αναφορικά με το θέμα των διδύμων και όπου, σε κοντινή απόσταση, υπήρχαν αναφορές για διδύμους που ακόμη τιμωρούνταν. Δεν θέλαμε απλά να διερευνήσουμε πώς οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται τους διδύμους, αλλά και να αποτυπώσουμε τη γενετική σχέση ανάμεσά τους.

Ε: Πόση προετοιμασία έπρεπε να κάνετε από πριν;

SanneΈχει να κάνει με το να πετύχεις μια ισορροπία. Επομένως, προετοιμασία και προσδοκία για όσο το δυνατόν περισσότερα, αλλά και να επιτρέπεις στον εαυτό σου την ευελιξία να αποκριθεί σε αυτό που εντοπίζεις στον χώρο. Μπορείς να προετοιμάζεσαι για μήνες, αλλά τα πράγματα πάντα αλλάζουν όταν φτάνεις σε μια τοποθεσία.

Είχαμε προγραμματίσει για το πρώτο μέρος του ταξιδιού μας να δουλέψουμε στο ορφανοτροφείο στην Αμπούζα. Στη συνέχεια γίναμε πιο ανοιχτές σε στοιχεία που θα μπορούσαν να μας εκπλήξουν για το δεύτερο στάδιο. Όσο κι εάν η φωτογράφιση έχει να κάνει με την προετοιμασία για την τέλεια λήψη, αφορά και στην απόκριση στο περιβάλλον και την αποτύπωση κάποιου πράγματος που ποτέ δεν περιμένατε.

BénédicteΠροσπαθείς να αναπτύξεις μια υποδομή από ανθρώπους, μέρη και ιστορίες βάσει των στοιχείων που ορίζεις εκ των προτέρων. Και για αυτό το πρότζεκτ, η γεωγραφία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Καθώς ταξιδεύαμε στη Νιγηρία, εμφανίστηκαν τα διάφορα επίπεδα της αφήγησης. Η έρευνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Χρησιμοποιήσαμε μια συλλογή από άρθρα που γράφτηκαν από ακαδημαϊκούς πάνω στο θέμα για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα. Η γνώση μας βοήθησε να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε βασικές συνιστώσες. Για παράδειγμα, καταλάβαμε ότι ένας τρόπος που σκότωσαν διδύμους σε μερικές κοινότητες ήταν η δηλητηρίαση. Κατά συνέπεια, μερικές από τις εικόνες αντιπροσωπεύουν συμβολικά αυτά τα φαινομενικά αθώα δοχεία, τα οποία γνωρίζαμε ότι έκρυβαν έναν πιο σκοτεινό συνειρμό.

Ε: Με τι προκλήσεις και εκπλήξεις ήρθατε αντιμέτωπες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας;

SanneΥπήρξαν κάποιες πρακτικές καθυστερήσεις που έπρεπε να διαχειριστούμε. Η Νιγηρία, αν και εξαιρετικά κατανοητή, δεν είναι και το πιο εύκολο μέρος για να ταξιδέψεις. Επιπλέον, το αυτοκίνητό μας χάλασε, κάτι που καθυστέρησε τα πράγματα για λίγες μέρες. Παρά τη ζέστη, την έλλειψη φαγητού και τα αναρίθμητα τσιμπήματα (οι ψύλλοι λατρεύουν τη Bene!), διαπιστώσαμε ότι για κάθε πρόκληση υπήρχε μια λύση, που προέρχεται κυρίως από την καλοσύνη και τη φιλοξενία του ντόπιου πληθυσμού. Υπήρξε τεράστιος ενθουσιασμός όταν μιλήσαμε στους ανθρώπους για τον πολιτισμό τους και την άποψή τους για το θέμα των διδύμων. Ήταν ευγνώμονες που προσπαθήσαμε να καταλάβουμε και να εμβαθύνουμε σε αυτό.

BénédicteΓια πολλούς από όσους φωτογραφίσαμε, υπήρχε μια αληθινή αίσθηση έκπληξης και ενθουσιασμού. Το ερώτημα εάν είμαστε κι εμείς δίδυμες εμφανιζόταν συνέχεια. Ακόμη κι όταν απλά περπατούσαμε στους δρόμους του Λάγος, μας φώναζαν συχνά "Ibeji!" (σημαίνει δίδυμα στη γλώσσα Γιορούμπα).

SanneΜία πρόκληση που δεν ξέραμε πώς θα καταλήξει ήταν η συνεργασία μας σε ένα τόσο περίπλοκο πρότζεκτ. Ήταν η πρώτη φορά που και οι δύο δουλεύαμε μαζί με κάποιον άλλο κι έτσι ήταν ένα πείραμα από πολλές απόψεις. Ωστόσο, βρήκαμε αμέσως μια κατανόηση που συμπληρωνόταν από τους μεμονωμένους τρόπους δουλειάς μας. Αυτή η συνεργασία μας βοήθησε να αναπτύξουμε και έναν δεσμό με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε.

BénédicteΤελικά, ήταν μια πραγματική έκπληξη και για τις δυο μας το πόσο εύκολα προέκυψε ο στόχος του πρότζεκτ μας. Η ιδέα του να είναι κανείς δίδυμος αποτέλεσε ένα πιο πλούσιο και πιο καθολικό θέμα από το αναμενόμενο. Κάθε φορά που αναφέρουμε το πρότζεκτ σε κάποιον, ενθαρρύνουμε ιστορίες, αναφορές και προσωπικές εμπειρίες. Αυτό συνέβαινε τόσο συχνά, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι δουλεύαμε σε κάτι που συναρπάζει τους ανθρώπους πέρα από τη Νιγηρία και πέρα από αυτή τη φυσική ομοιότητα. Πρόκειται για την αληθινή δύναμη ενός μύθου: ξυπνά τη φαντασία και έχει τη δυνατότητα να ανοίξει έναν κρυμμένο κόσμο.

Ε: Ποια ήταν η αγαπημένη σου στιγμή στο ταξίδι;

SanneΥπάρχουν τόσες πολλές για να επιλέξουμε, αλλά πιστεύω ότι τόσο εγώ όσο και η Bene συμφωνούμε ότι ήταν μια περίπτωση στο τέλος του ταξιδιού μας στο Igbo-Ora, την αυτοαποκαλούμενη "παγκόσμια πρωτεύουσα των διδύμων", όπου σχεδόν κάθε οικογένεια έχει έναν δίδυμο. Η οικογένεια με την οποία μείναμε μαζί στο ξενοδοχείο μας πήγε στην Aso Awaye - μια όμορφη αιωρούμενη λίμνη, μία από τις μοναδικές του κόσμου. Είναι σημαντικό όπου συμφωνήσουμε για ένα πρότζεκτ, να δημιουργούμε ένα θετικό περιβάλλον. Το γεγονός ότι ήθελαν να μοιραστούν μαζί μας αυτό το θαύμα της φύσης ήταν πραγματικά συγκινητικό.

BénédicteΉταν τόσο ξεχωριστή στιγμή για εμάς να πάμε εκεί μαζί τους μιας κι αυτό αποτέλεσε μια ένδειξη ενσωμάτωσης. Μια όμορφη στιγμή, που δεν αφορούσε τη φωτογράφιση, αλλά τη σύνδεσή μας με τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε.
Στο τέλος πήγαμε στο Calabar. Με έκπληξη είδα ένα άγαλμα της Μάρι Σλέσορ - μιας Σκωτσέζας ιεραπόστολου που αγωνίστηκε με επιτυχία για να σταματήσει η πρακτική της θανάτωσης διδύμων στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα - να έχει ανεγερθεί στη μέση του κύριου κυκλικού κόμβου κρατώντας δίδυμα στα χέρια της. Αυτό με έκανε να σκεφτώ - πότε θα δούμε αγάλματα μεγάλων Αφρικανών στην Ευρώπη που θα τους γιορτάζουμε για τη συμβολή τους για έναν καλύτερο κόσμο;

Ε: Ποια ήταν η αγαπημένη σας λήψη από το ταξίδι σας;

SanneΗ πρώτη που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό ήταν μια περίπτωση όπου φωτογραφίσαμε δύο κορίτσια στο Igbo Ora με μια μοναδική δερματική πάθηση. Ήταν διστακτικές να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ αρχικά, αλλά μόλις συμφώνησαν, χαλάρωσαν και πραγματικά άρχισαν να το απολαμβάνουν. Η φωτογραφία που βγήκε είναι πολύ ξεχωριστή.

BénédicteΌντως, και επειδή είναι πανομοιότυπες, κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα όπου η μία στέκεται πίσω από την άλλη, αλλά τα πρόσωπά τους φαίνονται να είναι ένα προφίλ. Είμαστε επίσης εξαιρετικά ενθουσιασμένες με το πορτραίτο που τραβήξαμε με δύο νεαρά δίδυμα αγόρια στο Calabar, τα οποία περιβάλλονται από μπλε φως. Ήταν τόσο ευγενικοί, τόσο υπομονετικοί. Ήταν μία από τις τελευταίες μας λήψεις και η αίσθηση ήταν τόσο μαγική. Η ατμόσφαιρα, το χρώμα και η γλώσσα του σώματός τους, όλα συνδυάστηκαν για να προβληθεί ο μοναδικός δεσμός και η μυστηριώδης αύρα τους.

Ε: Τι κιτ πήρατε μαζί σας και πώς σας βοήθησε;

SanneΚαι οι δύο τραβάμε με τη D850, η οποία μας ήταν απαραίτητη. Η ποιότητα εικόνας είναι τόσο καταπληκτική που ανεξάρτητα από τι λήψη θέλετε να κάνετε, είτε ευρυγώνια είτε πορτραίτου, ξέρετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ ευκρινές, αλλά ευαίσθητο στο φως, την απόχρωση και την έκφραση.
Όσον αφορά στον φακό, επέλεξα τον AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, τον οποίο και χρησιμοποιώ από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω με τη Nikon. Για μένα, επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία, το μεγάλο διάφραγμα και μια ευκρίνεια από άκρο σε άκρο ισοδύναμη με τους φακούς σταθερής εστιακής απόστασης. Τον λατρεύω.

BénédicteΈχω την τάση να αλλάζω φακούς λίγο παραπάνω, με τους δύο αγαπημένους μου να είναι ο AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED και ο AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G.  Ως φωτορεπόρτερ, θεωρώ ότι η ποιότητα των φακών σταθερής εστιακής απόστασης είναι τέλεια όταν θέλετε να αποτυπώσετε τον περιβάλλοντα χώρο χωρίς να θυσιάσετε την αίσθηση οικειότητας του θέματος. Η ευρυγώνια προοπτική των 35 mm ήταν ανεκτίμητη σε αυτήν τη λήψη κατά την αποτύπωση φωτογραφιών από ανθρώπους στο περιβάλλον τους, με τις δυνατότητες ποιότητας και φωτισμού των 58 mm να βοηθούν στην αποτύπωση αυτών των πιο σκοτεινών λήψεων. Πειραματιστήκαμε με τη χρήση πολλαπλών φλας και ενός πομπού, κάτι καινούριο για εμάς.

BénédicteΔοκίμασα επίσης τη νέα Z 7 με τον φακό zoom NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, ο οποίος ήταν ένα απίθανο εργαλείο χάρη στο ελαφρύ του σώμα. Είμαι ακόμα στις πρώτες μέρες χρήσης, αλλά εντυπωσιάστηκα πολύ από τις επιδόσεις του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τη γρήγορη εστίαση και την ποιότητα των αρχείων που προκύπτουν.

Ε: Τι μάθατε σχετικά με το να είναι κανείς δίδυμος στη Νιγηρία και πώς βλέπετε το μέλλον του θέματος;

SanneΈμαθα ότι το να είναι κανείς δίδυμος αφορά στην ενότητα εις διπλούν, στον εορτασμό της βιολογικής σχέσης ανάμεσα σε αδέρφια και, εν είδει ειρωνείας, στη σκέψη ότι η ομοιότητα είναι κάτι που σε ξεχωρίζει από τους άλλους.

Ε: Ποιο μήνυμα ελπίζετε να διαδώσετε με τη σειρά Nikon Special Project;

BénédicteΗ γενετική αποτελεί ένα από τα τελευταία σύνορα και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός διδύμων που γεννιούνται πλέον στη Δύση. Το ότι μπορούμε να μοιραστούμε μια τέτοια μοναδική όψη του να είναι κανείς δίδυμος ελπίζουμε να κάνει κάποιες αφρικανικές/νιγηριανές αξίες και παραδόσεις να έχουν απήχηση στον κόσμο, αντί να ξεχωρίζουν.

SanneΓια εμένα, σκοπός αυτού του πρότζεκτ είναι να δείξει την πολυπλοκότητα, όχι μόνο των πολιτισμών, αλλά και της σχέσης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, είτε πρόκειται για δίδυμα, γονέα και παιδί ή ακόμη και δύο φωτογράφους στην περίπτωσή μας. Ελπίζουμε ότι οι φωτογραφίες που τραβήξαμε αποδεικνύουν αυτήν τη δυαδικότητα.
Προωθεί επίσης τις εκπληκτικές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν από τη συνεργασία με άλλους. Με τη συνεργασία με κάποιον που προέρχεται από διαφορετικό τρόπο αντίληψης και ερμηνείας των πραγμάτων, προσαρμόζεις τον τρόπο δουλειάς σου, ώστε να εμπνευστείς από νέες δυνατότητες.


Γνωρίστε τους υπόλοιπους πρεσβευτές της Nikon