Nikon Imaging | Ελλάδα | Ευρώπη

Pieter ten Hoopen

Σκηνοθεσία & Φωτορεπορτάζ

Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, όχι απλώς αριθμοί. Μιλάμε για ζωές, για οικογένειες με παιδιά και για ζευγάρια που αγαπιούνται όπως κι εμείς.

Σχετικά με το Ειδικό Έργο

Δημιουργώντας μια διαφορετική μορφή ευαισθητοποίησης για την προσφυγική κρίση, ο Pieter ten Hoopen ακολουθεί μέσα από το project του τις σχέσεις ζευγαριών και οικογενειών στην Τουρκία και στο Μεξικό, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σε μια προσπάθεια να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους.Ε: Τι σε ενέπνευσε να υλοποιήσεις το project Love Stories;

Οι ιστορίες που παρουσιάζω είναι προσωπικές, έτσι ήταν πάντα. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζω ιστορίες που θέλω πραγματικά να αφηγηθώ. Οι ιστορίες μου αφορούν κυρίως ανθρωπιστικές κρίσεις ή πολέμους, θέματα που προφανώς μπορεί να είναι απαιτητικά και θλιβερά. Με αυτό το project ήθελα να εξετάσω τα θετικά που μπορεί ακόμα να υπάρχουν μέσα σε αρνητικές καταστάσεις. Η προσφυγική κρίση έχει βρεθεί αρκετά στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό με ενδιέφερε να εξετάσω τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, να εστιάσω στις «ιστορίες αγάπης των προσφύγων» που χαρίζουν δύναμη και ελπίδα σε όσους προσπαθούν να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους. Η αγάπη είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανθρώπινης ζωής. Μας δίνει θετική διάθεση και ελπίδα όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας, όπως πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες. Αυτές οι εικόνες καταγράφουν ζευγάρια και οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις πιο απαιτητικές καταστάσεις και δείχνουν πώς έχουν χρησιμοποιήσει την αγάπη ως κινητήρια δύναμη.

Ε: Ποιες τοποθεσίες επισκέφθηκες και τι σε τράβηξε σε αυτά τα συγκεκριμένα μέρη του κόσμου;

Η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία είναι ο κεντρικός κόμβος για τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, οπότε αποτέλεσε καίρια τοποθεσία. Η φρίκη του πολέμου στη Συρία είναι απίστευτη, γι’ αυτό πολλοί αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και να αφήσουν πίσω τους την οικογένεια και τους αγαπημένους τους. Γνώρισα ζευγάρια όπως τον Mohammad και τη Nada, που άφησαν πίσω όλα τα υπάρχοντά τους, τον τόπο και τη ζωή τους, για να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή. Το δεύτερο μέρος που επισκέφθηκα ήταν το Μεξικό. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φωτογράφισα εκεί ήταν από την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τη βία, την πολιτική καταπίεση και τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το περασμένο φθινόπωρο, περίπου 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Κεντρική Αμερική μέσω του Μεξικό. Από αυτούς, περίπου 4.000 έφτασαν στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους που ακολούθησαν αυτό το μεταναστευτικό καραβάνι και βίωσαν την εμπειρία του αποχωρισμού από την οικογένεια και τους αγαπημένους τους, με την ελπίδα να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Γνώρισα ένα καταπληκτικό ζευγάρι στο Μεξικό, τον Christian και τη Daniella, που ακολουθούσαν το μεταναστευτικό καραβάνι στην επαρχία Oaxaca. Η Daniella, η οποία ήταν έγκυος, περιέγραψε πώς γνώρισε τον Christian πριν από τέσσερα χρόνια σε μια παραλία στην Ονδούρα και ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Μάλιστα παντρεύτηκαν μόλις 15 ημέρες μετά τη γνωριμία τους! Ωστόσο, η ιστορία τους ήταν γεμάτη θλίψη, καθώς όταν εγκατέλειψαν το σπίτι τους, έπρεπε να αφήσουν πίσω τη μικρή κόρη τους, επειδή δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει στο ταξίδι, μια σπαρακτική απόφαση για κάθε γονιό. Το ζευγάρι σχεδιάζει να επανενωθεί με την κόρη τους μόλις φτάσουν στις ΗΠΑ. Αυτή η αναζήτηση απίστευτα συγκινητικών ιστοριών είναι που με τράβηξε σε αυτά τα μέρη.

Ε: Τι έπρεπε να προγραμματίσεις από πριν για αυτό το project;

Οφείλω να τονίσω ιδιαίτερα τη σημασία της έρευνας πριν από project όπως αυτό. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Πριν από το ταξίδι μου, σκέφτηκα προσεκτικά τις τοποθεσίες που ήθελα να επισκεφθώ και γιατί, και μετά επικοινώνησα με ντόπιους και μεσάζοντες που μπορούσαν να με βοηθήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν καλά τις περιοχές και μπορούσαν να μου δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις τοποθεσίες, ώστε να μπορέσω να έχω την πρόσβαση που χρειαζόμουν για τη φωτογράφισή μου. Ωστόσο, εκτός από την προετοιμασία, θα πρέπει να αφήσεις και κάποιο περιθώριο ευελιξίας, ιδιαίτερα σε συνθήκες σαν αυτήν, όπου η διαδρομή των μεταναστών μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει μια ιστορία, και αυτή είναι η ομορφιά της φωτογραφίας. Αυτές οι απρόβλεπτες στιγμές είναι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ένα project όπως αυτό, θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείς ότι ο εξοπλισμός σου δεν θα σε βαραίνει ούτε θα σε περιορίζει. Οι φωτογραφικές μηχανές και οι φακοί Nikon που επέλεξα ήταν ιδανικοί για το ταξίδι στο οποίο με οδήγησαν αυτές οι ιστορίες αγάπης.

Ε: Τι προκλήσεις αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου;

Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι επειδή είμαι ερωτευμένος με μια ιδέα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και όλοι οι άλλοι. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνεις και στην ιστορία που αφηγείσαι. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζω όταν κάνω φωτορεπορτάζ, και μάλιστα την έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές στην καριέρα μου. Θα πρέπει επίσης να βρίσκεις ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα να αφηγηθείς την ιστορία τους και να ανασύρεις επώδυνες αναμνήσεις. Πολλοί αποκτούν ψυχολογικά τραύματα από όσα βιώνουν, γι’ αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίζεις με ευαισθησία και να προσέχεις να μην τους πιέζεις πολύ. Αυτή ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα, αλλά ήμουν αρκετά τυχερός και συνάντησα ζευγάρια που μιλούσαν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους και για όσα είχαν περάσει. Κατάλαβαν την ιστορία που ήθελα να πω και συμφώνησαν να μοιραστούν τις συγκινητικές τους ιστορίες αγάπης και αφοσίωσης.

Ε: Υπάρχει κάτι που σε εξέπληξε όσο εργαζόσουν στο project;

Με εξέπληξε το πόσο ανοιχτά και ελεύθερα μιλούσε ο κόσμος για την αγάπη. Ίσως αυτό αντικατοπτρίζει εμένα τον ίδιο, αφού δεν είναι κάτι που έχω συνηθίσει, αλλά πραγματικά με εντυπωσίασε η ειλικρίνεια του κόσμου. Αυτοί οι άνθρωποι που περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές, κάτι που ελάχιστα μπορούμε να καταλάβουμε εμείς από την πλευρά της Δύσης, στηρίζονται στην αγάπη και στις σχέσεις για να μπορέσουν να φτάσουν σε έναν τελικό στόχο. Για αυτούς, η αγάπη είναι μέσο επιβίωσης, ίσως μάλιστα το ισχυρότερο.

Ε: Ποια ήταν η αγαπημένη σου στιγμή στο ταξίδι;

Υπάρχουν πολλές στιγμές που ξεχωρίζω, οπότε είναι δύσκολο να επιλέξω μια αγαπημένη. Το να ακούω πώς μιλούσαν αυτά τα ζευγάρια ο ένας για τον άλλον και μεταξύ τους ήταν απίστευτα συγκινητικό και θα το θυμάμαι για πάντα. Είναι πραγματικά προνόμιο να ακούσεις τους ανθρώπους να διηγούνται την ιστορία τους. Συνειδητοποιείς ότι όπου κι αν βρίσκονται οι άνθρωποι στον κόσμο, είτε στην Τουρκία είτε στο Μεξικό, η αγάπη ήταν η σταθερά που συνέδεε κάθε ιστορία και κάθε αγώνα.

Ε: Έχεις κάποια αγαπημένη φωτογραφία από το ταξίδι σου;

Νομίζω ότι είναι η φωτογραφία ενός άνδρα που κάθεται μόνος του σε ένα πεζοδρόμιο στην πόλη Juchitán, στο Μεξικό, και ετοιμάζεται για άλλη μια δύσκολη μέρα πεζοπορίας και αναζήτησης οχήματος. Αυτή η στιγμή ήταν πολύ δυνατή. Είχε αντιληφθεί την παρουσία μου κι εγώ τη δική του, αλλά και οι δύο νιώθαμε απολύτως μόνοι. Ήταν πολύ νωρίς το πρωί, πριν ξυπνήσουν άλλοι πρόσφυγες που ταξίδευαν με το καραβάνι, και το φως ήταν τέλειο για τη μηχανή μου D850. Νιώθω ότι αυτή η φωτογραφία συμβολίζει ακριβώς αυτό που περνούν πολλοί πρόσφυγες. Αυτός ο άνδρας άφησε το σπίτι του και όλα του τα υπάρχοντα για να προσπαθήσει να φτιάξει μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο και την οικογένειά του, μια απόφαση που πολλοί από εμάς δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Ε: Τι εξοπλισμό έφερες μαζί σου και πώς σε βοήθησε να βγάλεις τις φωτογραφίες που ήθελες;

Χρησιμοποίησα την D850, την αγαπημένη μου μηχανή, που είναι τέλεια για τη λήψη γρήγορων φωτογραφιών υψηλής ποιότητας. Είχα επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσω την Ζ 7, που ήταν μια ολοκαίνουργια εμπειρία για μένα και τη λάτρεψα. Όταν εργάζομαι σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να περπατάω πολύ, να τρέχω και να πηδάω, οπότε η ελαφριά Ζ 7 ήταν ιδανική για μένα, αφού μπόρεσα να καταγράψω κάποια υπέροχα βίντεο στη διάρκεια του ταξιδιού μου. Με αυτή τη μηχανή μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες 4Κ, ενώ είναι και απίστευτα σταθερή, οπότε καμία φωτογραφία δεν βγαίνει κουνημένη. Όσον αφορά την επιλογή του φακού, ο φακός AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED ήταν πάντα στο πλευρό μου. Πρόκειται για έναν ευρυγώνιο φακό που είναι τέλειος για τον έλεγχο του φωτός και ποτέ δεν με απογοήτευσε.


Ε: Τι μήνυμα ελπίζεις να μεταφέρεις με το ειδικό σου έργο;

Για να καταλάβεις πραγματικά τι βιώνουν αυτοί οι πρόσφυγες, θα πρέπει να ξέρεις ότι οι περισσότεροι από όσους πηγαίνουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ δεν θέλουν πραγματικά να είναι εκεί. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση που βιώνουν. Αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τη ζωή τους γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Η εναλλακτική είναι πολύ επικίνδυνη, και πρέπει να επιβιώσουν. Πραγματικά δεν έχουμε ιδέα τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι, γι’ αυτό θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το project και τις φωτογραφίες μου για να αφηγηθώ τις ιστορίες τους και να παρουσιάσω πώς είναι να ζει κανείς σε αυτές τις συνθήκες. Πώς είναι να ζεις και να αγαπάς υπό συνεχή απειλή.

Ε: Πώς αισθάνεσαι που μπορείς να υλοποιήσεις ένα τέτοιο έργο με τη Nikon;

Αισθάνομαι απίστευτα τυχερός που δούλεψα σε ένα τέτοιο έργο. Γνώρισα κάποια υπέροχα ζευγάρια και συνάντησα αγάπη που δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε, γι’ αυτό και είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη βοήθεια της Nikon που μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Το έργο ήταν πολύ απαιτητικό αλλά μου πρόσφερε τεράστια ικανοποίηση και μου έμαθε πολλά πράγματα για τον εαυτό μου ως φωτογράφο. Αυτή είναι απλώς η αρχή της διαδρομής «Love Stories» και πραγματικά ελπίζω όλοι να απολαύσουν τη φωτογραφική συλλογή και να συγκινηθούν από αυτές τις τόσο ξεχωριστές ιστορίες αγάπης.


Γνωρίστε τους υπόλοιπους πρεσβευτές της Nikon