• Nikon Imaging
  • |
  • Ελλάδα
  • |
  • Ευρώπη

Ως Σουηδός φωτογράφος, ο Joel ανέκαθεν γοητευόταν από τον λαό των Σάμι, οι οποίοι κατοικούν στα τοπικά εδάφη της Σουηδίας για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Σε συνεργασία με τη Nikon και αξιοποιώντας τις ρίζες του στην αθλητική φωτογράφιση, ο Joel παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των Σάμι, ανατρέποντας στερεότυπα και επιδεικνύοντας τη μετάβαση από τις παραδοσιακές δραστηριότητες στη σύγχρονη εποχή.

Maxida Märak

Η Maxida Märak είναι μια καλλιτέχνιδα που δραστηριοποιείται στη Στοκχόλμη.

«Όταν μεγάλωσα, ένιωσα ότι δεν υπήρχαν πρότυπα ανθρώπων που να έχουν βιώσει τον αγώνα και την πάλη των Σάμι για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών, επομένως ένιωσα την ανάγκη να γίνω η ίδια ένα πρότυπο.»

Ola Stinnerbom

Ola Stinnerbom, καλλιτέχνης Σάμι και τεχνίτης τυμπάνων.

«Δουλεύω για να δώσω νέα ζωή στο τύμπανο των Σάμι και να επιδείξω τη θέση του στη σύγχρονη εποχή. Η ιδέα είναι να παρακινήσω τα παιδιά και τους νέους των Σάμι να φτιάξουν και να παίξουν το δικό τους τύμπανο, τιμώντας την πολιτιστική μας κληρονομία.»

Merethe Kuhmunen

Merethe Kuhmunen, φοιτήτρια στο πρόγραμμα κλωστοϋφαντουργίας και βυρσοδεψίας στο Κέντρο εκπαίδευσης των Σάμι.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι μου αρέσουν τα κορίτσια, ήμουν 10 χρονών. Από εκεί που κατάγομαι, οι άνθρωποι ποτέ δεν μιλούσαν για ζητήματα LGBT, επομένως χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να το πω σε άλλους. Μόλις το είπα, αισθάνθηκα σαν να άνοιξε διάπλατα ο κόσμος. Ακόμη και σήμερα, αισθάνομαι ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα σχετικά με ζητήματα της κοινότητας LGBT στη Λαπωνία. Δεν θα εγκαταλείψω την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι αυτοί που είναι.»

Marika Renhuvud

Η Marika Renhuvud είναι μια χορεύτρια που μεγάλωσε δίπλα στον καταρράκτη στο Στορσάτερν, ενώ κατάγεται από το νοτιότερο χωριό Σάμι της Σουηδίας, το Ιντρέ.

«Μετακόμισα στο Φαλούν όταν ήμουν δέκα χρονών και ξεκίνησα τότε τον χορό. Από τότε δεν έχω σταματήσει να χορεύω και πλέον ζω στη Στοκχόλμη όπου σπουδάζω χορό στην Ακαδημία Μπαλέτου.»

«Το να ακολουθήσω μια καριέρα στον χορό δεν ήταν η προφανής επιλογή για μένα. Αγαπώ τη δουλειά που έκανα με τους ταράνδους όλη μου τη ζωή, ενώ ακολουθούσα τον πατέρα μου στο δάσος των ταράνδων από όταν ήμουν μικρό παιδί. Είναι κάτι που πραγματικά αγαπώ, αλλά συνειδητοποίησα επίσης ότι πρέπει να χορεύω, καθώς μου δίνει μεγαλύτερη χαρά από οτιδήποτε άλλο.»

«Πιστεύω ότι μέσα από τον χορό, μπορώ να ενημερώσω και να αφηγηθώ ιστορίες για τον πολιτισμό μας. Μου επιτρέπει να εκφράζομαι: την οδύνη μου, τι νιώθω και τι σκέφτομαι και τι θέλω να αλλάξει στην κοινωνία μας.»

Matti Berg

Ο Matti Berg είναι πρόεδρος του χωριού Γκίρζας των Σάμι. Μια απόφαση από το περιφερειακό δικαστήριο του Γιαλιβάρε τον Φεβρουάριο του 2016 παραχώρησε στο Γκίρζας αποκλειστικά δικαιώματα για τον έλεγχο της αλιείας και του κυνηγιού στην περιοχή, αποκαθιστώντας τις αρμοδιότητες που είχε αφαιρέσει από τον λαό των Σάμι το κοινοβούλιο της Σουηδίας το 1993.

«Αυτές οι εκτάσεις είναι τόσο σημαντικές για μένα, είναι κομμάτι του εαυτού μου, κομμάτι του λαού μου και κομμάτι ολόκληρης της ταυτότητάς μου. Είναι το παν.»

Katarina Kielatis

Katarina Kielatis, φοιτήτρια στο πρόγραμμα κλωστοϋφαντουργίας και βυρσοδεψίας στο Κέντρο εκπαίδευσης των Σάμι.

«Δεν μου αρέσει η λέξη "λάπωνας" γιατί είναι μια υποτιμητική, μειωτική λέξη που δημιουργεί διακρίσεις την οποία έχει εφαρμόσει σε εμάς η σουηδική κυβέρνηση. Χρησιμοποιώ τη λέξη "Σάμι" επειδή οι Σάμι ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν αυτήν τη λέξη.»

Bo Sunna

Από τη δεκαετία του 1980, ο Bo Sunna και η οικογένειά του αγωνίζονται ενάντια στις τοπικές και εθνικές αρχές για να αποκτήσουν ξανά το δικαίωμα εκτροφής ταράνδων και, συνεπώς, να αποκτήσουν ξανά την ταυτότητά τους ως Σάμι και τα δικαιώματά τους ως γηγενής πληθυσμός.

Προς το παρόν, η οικογένεια και οι τάρανδοί τους ζουν εκτός του νομικού συστήματος, χωρίς την προστασία που απολαμβάνουν άλλοι Σάμι. Τα παιδιά και τα εγγόνια του Bo Sunna δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες ταράνδων, παρόλο που είναι Σάμι και μέρος μιας οικογένειας με παράδοση στην εκτροφή ταράνδων.

Anders Sunna

Anders Sunna, καλλιτέχνης

«Μεγάλο μέρος της τέχνης μου βασίζεται στις εμπειρίες της οικογένειάς μου και τα γεγονότα που έχουν βιώσει, όπως ο εκτοπισμός που συνέβη το 1986.»

Mattias Jonsson

«Είχα μια φανταστική ανατροφή χάρη στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των Σάμι. Θέλω να προσφέρω το ίδιο είδος ανατροφής στα παιδιά μου και να τα καθοδηγήσω όσο μπορώ περισσότερο.»