• Nikon Imaging
  • |
  • Ελλάδα
  • |
  • Ευρώπη

2/7/2015

Η Nikon μειωνει το βαρος των υπερ-τηλεφακων με τους νεους AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR και AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR

Αθήνα, Ελλάδα, 2 Ιουλίου 2015 Η Nikon ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία δύο νέων επαγγελματικών υπερ-τηλεφακών με την ελαφρύτερη κατασκευή στην κατηγορία τους: τους AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR και AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR

Χάρη σε αυτούς τους νέους φακούς, η Nikon βελτιώνει την απόδοση και μειώνει σημαντικά το βάρος των δύο φημισμένων και αξιόπιστων υπερ-τηλεφακών εξαιρετικής αντοχής και απόδοσης. Οι νέοι φακοί 500 mm f/4E και 600 mm f/4E είναι κατά 20% και 25% ελαφρύτεροι από τους αντίστοιχους προκατόχους τους. Απίστευτο! 


Και οι δύο φακοί έχουν νέο οπτικό σχεδιασμό όπου χρησιμοποιούνται ελαφριά γυάλινα στοιχεία με φθορίτη, νανοκρυσταλλική επίστρωση και γυάλινο στοιχείο ED. Η εντυπωσιακή μείωση του βάρος οφείλεται τόσο στη χρήση στοιχείων από φθορίτη όσο και στην κατασκευή όπου χρησιμοποιείται κράμα μαγνησίου. Και στους δύο φακούς χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες. Στις τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνεται η χρήση ηλεκτρομαγνητικού διαφράγματος για σταθερές και πιο ακριβείς εκθέσεις κατά τις ριπές με μεγάλη ταχύτητα: μια λειτουργία που θα εκτιμήσουν όλοι οι φωτογράφοι αθλητικών με έντονη δράση. Αυτοί οι δύο φακοί περιλαμβάνουν επίσης την πιο πρόσφατη τεχνολογία απόσβεσης κραδασμών της Nikon, η οποία εξασφαλίζει το εντυπωσιακό πλεονέκτημα ταχύτητας τεσσάρων στοπ και είναι ιδανική για την παρακολούθηση γρήγορης δράσης. Τα άλλα νέα χαρακτηριστικά είναι το περιστρεφόμενο κολάρο τριπόδου με υποδοχή κλειδαριάς Kensington και τα ρουλεμάν νέου τύπου για ομαλή εναλλαγή μεταξύ συνθέσεων. Επίσης και στους δύο φακούς έχει χρησιμοποιηθεί επίστρωση φθορίου, μια τεχνική που έχει κατοχυρώσει η Nikon και εξασφαλίζει ενεργή προστασία από νερό, σκόνη και βρομιά.

Ο Zurab Kiknadze, Διευθυντής Προϊόντων, Φακών, Εξαρτημάτων & Λογισμικού της Nikon Europe, δήλωσε: "Αυτά τα εντελώς νέα οπτικά συστήματα NIKKOR, ανταποκρίνονται σε ένα από τα βασικά ζητούμενα για τους υπερ-τηλεφακούς, τη μείωση του βάρους. Πρόκειται για δύο υπερ-τηλεφακούς όπου το βάρος έχει μειωθεί σε εξαιρετικό βαθμό ενώ παράλληλα η απόδοσή τους έχει βελτιωθεί χάρη στην πλήρως επανασχεδιασμένη οπτική κατασκευή τους και τη χρήση των πιο πρόσφατων τεχνολογιών φακών. Η ελαφριά κατασκευή των φακών αυτών βελτιώνει σημαντικά τη χρήση τους καθώς μειώνεται η κόπωση που προκαλούν και ο χειρισμός τους είναι πιο ισορροπημένος."

Όλοι όσοι έχουν δουλέψει με μεγάλους υπερ-τηλεφακούς γνωρίζουν καλά ότι κάθε γραμμάριο μετράει και η ταχύτητα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Χάρη στη χρήση γυάλινων στοιχείων από φθορίτη, η ελαφριά κατασκευή αυτών των νέων φακών δεν συνεπάγεται συμβιβασμούς στην ποιότητα εικόνας. Με βάρος 3.090 g (περίπου), ο νέος φακός 500 mm είναι 790 g ελαφρύτερος από τον προκάτοχό του και μάλιστα ζυγίζει λιγότερο ακόμη και από τον τρέχοντα φακό 200-400 mm f/4 VR II. Ο νέος φακός 600 mm ζυγίζει περίπου 3.810 g, δηλαδή 1.250 g λιγότερο σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Και οι δύο φακοί είναι λιγότερο "εμπροσθοβαρείς" ενώ η χρήση στοιχείων φθορίτη βελτιώνει επίσης την οπτική απόδοσή τους. Συνδυάζοντας επίσης το γρήγορο μέγιστο διάφραγμα f/4 που διαθέτουν με την εντυπωσιακή τεχνολογία απόσβεσης κραδασμών της Nikon, αυτοί οι νέοι υπερ-τηλεφακοί εξασφαλίζουν μοναδική καθαρότητα και ακρίβεια. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι αθλητικών ή άγριας φύσης εξασφαλίζουν εξοπλισμό με μικρότερο βάρος και μεγαλύτερες δυνατότητες.

Οι νέοι φακοί 500 mm και 600 mm της Nikon διαθέτουν πολλά νέα χαρακτηριστικά χάρη στα οποία παρέχουν εξαιρετική σταθερότητα λήψης. Η τεχνολογία VR τελευταίας γενιάς της Nikon χαρίζει στους φακούς αυτούς το εντυπωσιακό πλεονέκτημα ταχύτητας τεσσάρων στοπ, ελαχιστοποιώντας αποτελεσματικά το θάμπωμα που προκαλείται από το κούνημα της φωτογραφικής μηχανής. Η λειτουργία VR είναι αθόρυβη ενώ και οι δύο φακοί περιλαμβάνουν επίσης τη λειτουργία SPORTS VR της Nikon καθώς και λειτουργία αυτόματης ανίχνευσης τριπόδου. Η λειτουργία SPORT VR εξασφαλίζει σταθερή εικόνα σκοπεύτρου κατά τις λήψεις γρήγορα κινούμενων θεμάτων και χάρη σε αυτήν επιτυγχάνονται ταχύτητες καρέ και ελάχιστη καθυστέρηση απελευθέρωσης κλείστρου κατά τις συνεχείς λήψεις, όμοιες με αυτές που επιτυγχάνονται όταν η λειτουργία VR είναι απενεργοποιημένη. Οι φακοί αυτοί περιλαμβάνουν επίσης ηλεκτρομαγνητικό διάφραγμα. Πρόκειται για έναν ειδικό μηχανισμό που εξασφαλίζει βελτιωμένη λειτουργία παρακολούθησης AF και σταθερό αυτόματο έλεγχο έκθεσης, ειδικά κατά τις λήψεις σε υψηλές ταχύτητες καρέ.

Το αθόρυβο μοτέρ της Nikon εξασφαλίζει εξαιρετικά γρήγορη και απόλυτα αθόρυβη αυτόματη εστίαση με εύκολη λειτουργία χειροκίνητης παράκαμψης αυτοματισμού. Εκτός από τη χειροκίνητη λειτουργία χρησιμοποιούνται επίσης δύο λειτουργίες αυτόματης εστίασης. Αυτές είναι η λειτουργία A/M όπου έχει προτεραιότητα η αυτόματη εστίαση ακόμα και όταν χρησιμοποιείται ο δακτύλιος εστίασης και η λειτουργία M/A που επιτρέπει την στιγμιαία μετάβαση από την αυτόματη εστίαση στον χειροκίνητο χειρισμό σε λειτουργία AF. Στους δύο φακούς χρησιμοποιείται επίσης ένας νέος διακόπτης ορίου εστίασης, ο οποίος επιτρέπει στους φωτογράφους να περιορίζουν την περιοχή εστίασης έτσι ώστε ο φακός να εστιάζει ακόμη πιο γρήγορα. Ο διακόπτης διαθέτει δύο θέσεις: FULL και ∞ - 10 m στο φακό 600 mm και FULL και ∞ - 8 m στο φακό 500 mm. Επιπλέον, η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι πλέον 3,6 m στο φακό 500 mm και 4,4 m στο φακό 600 mm.

Αυτοί οι δύο φακοί περιλαμβάνουν πλήρως επανασχεδιασμένα οπτικά συστήματα με 16 στοιχεία σε 12 ομάδες.
Ο φακός 600 mm διαθέτει τέσσερα γυάλινα στοιχεία ED (εξαιρετικά χαμηλής διασποράς) και ο φακός 500 mm διαθέτει τρία από αυτά. Και στους δύο φακούς χρησιμοποιείται νανοκρυσταλλική επίστρωση και δύο στοιχεία φθορίτη. Η χρωματική εκτροπή είναι ελαχιστοποιημένη και περιορίζονται αποτελεσματικά οι αντανακλάσεις και τα διπλά είδωλα. Επιπρόσθετα, και οι δύο φακοί περιλαμβάνουν στρογγυλό διάφραγμα εννέα λεπίδων που αποδίδει φυσική εικόνα στις περιοχές εκτός εστίασης για ξεκάθαρο διαχωρισμό του θέματος από το φόντο.

Ο χειρισμός αυτός των νέων φακών είναι εντυπωσιακά καλύτερος χάρη σε μια σειρά από βελτιώσεις στην εργονομία. Τα νέα γυάλινα στοιχεία από φθορίτη συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού βάρους αλλά και συγκεκριμένα μειώνουν το βάρος του μπροστινού μέρους του φακού, μεταφέροντας το κέντρο βάρους πίσω για πιο ισορροπημένη χρήση.

Και στους δύο φακούς χρησιμοποιούνται δακτύλιοι μοντούρας τριπόδου με εντελώς νέο τύπο ρουλεμάν για ομαλότερη μετάβαση από τον οριζόντιο στον κατακόρυφο προσανατολισμό. Οι φακοί μεταφέρονται πιο εύκολα καθώς στη νέα σχεδίαση η μοντούρα τριπόδου έχει τοποθετηθεί πιο κοντά στο πίσω μέρος, μια αλλαγή που επιτρέπει επίσης να γίνεται εύκολα περιστροφή του μονοκόμματου σκιάστρου που παρέχεται. Επιπρόσθετα, τα κολάρα μονόποδου που παρέχονται με κάθε φακό εξασφαλίζουν αυξημένη σταθερότητα κατά τις λήψεις με μονόποδο. Τέλος, σε αυτούς τους νέους φακούς διατηρείται ο ίδιος τύπος υποδοχής για το συρταρωτό φίλτρο 40,5 mm.

Από αγώνες αυτοκινήτων μέχρι αγώνες σε γήπεδα και από μεγάλα θηράματα μέχρι πουλιά, αυτοί οι φακοί καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, αποδίδουν καλά σε σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και χαρίζουν φωτογραφίες με εξαιρετική ευκρίνεια και αντίθεση. Καθώς οι λήψεις άγριας φύσης συχνά γίνονται σε αντίξοες συνθήκες, τα μοντέλα 500 mm και 600 mm περιλαμβάνουν πλέον στο μπροστινό μέρος του φακού ένα γυάλινο προστατευτικό στοιχείο με επίστρωση φθορίου. Αυτή η επίστρωση απωθεί το νερό, τη σκόνη και τη βρομιά και σας επιτρέπει να καθαρίζετε ευκολότερα τη γυάλινη επιφάνεια χωρίς να προκαλείται ζημιά. Σε συνδυασμό με την ανθεκτική κατασκευή τους και την κλειδαριά Kensington που περιλαμβάνουν στο κολάρο τριπόδου, αυτοί οι φακοί ανταποκρίνονται στις δυσκολίες της επαγγελματικής χρήσης.

Οι φακοί AF-S NIKKOR 600mm f/4 E FL ED VR και AF-S NIKKOR 500mm f/4 E FL ED VR είναι συμβατοί με μεγάλο εύρος τηλεμετατροπέων AF-I/AF-S, συμπεριλαμβανομένης της σειράς TC-20E, έτσι ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία AF όταν συνδέονται με ένα σώμα φωτογραφικής μηχανής συμβατό με f/8. Είναι επίσης συμβατοί με το νέο (προαιρετικό) φίλτρο κυκλικής πόλωσης C-PL405 που περιλαμβάνει τροχό φίλτρου ώστε να γίνεται ευκολότερη περιστροφή του φίλτρου αφού τοποθετηθεί στο φακό.

Η Nikon κυκλοφορεί ακόμη δύο νέες θήκες-βαλιτσάκια. Η CT-505 έχει σχεδιαστεί για το φακό 500 mm και η CT-608 για το φακό 600 mm. Αυτές οι δύο ελαφριές αλλά ανθεκτικές θήκες-βαλιτσάκια έχουν αναδιπλούμενα χερούλια ώστε να στοιβάζονται εύκολα και διαθέτουν επίσης πρόσθετα διαμερίσματα για να τοποθετείτε τα φίλτρα και τους τηλεμετατροπείς σας.

Επιπρόσθετα, ο φακός 600 mm περιλαμβάνει το νέο μονοκόμματο σκίαστρο φακού HK-40 ενώ με το φακό 500 mm παρέχεται το προηγούμενο μονοκόμματο σκίαστρο φακού HK-34. Τα άλλα αξεσουάρ που παρέχονται με αυτούς τους δύο φακούς είναι το κολάρο μονόποδου της Nikon καθώς και ένα συρταρωτό φίλτρο NC 40,5 mm, συρταρωτό μπροστινό κάλυμμα φακού και το λουράκι LN-2.

¹Μεταξύ των φακών πλήρους κάδρου (αισθητήρας εικόνας φορμά 35 mm) με συμβατότητα D-SLR, f/4, μονής εστιακής απόστασης AF 500 mm και 600 mm, που ήταν διαθέσιμοι στην αγορά έως και τις 3 Απριλίου 2015. Δήλωση με βάση έρευνες της Nikon.