• Nikon Imaging
  • |
  • Ελλάδα
  • |
  • Ευρώπη

Ως φωτογράφος της άγριας φύσης, ο Vincent ήθελε να μοιραστεί την ομορφιά της φύσης του Θιβέτ με τον υπόλοιπο κόσμο. Για το Ειδικό έργο της Nikon ταξίδεψε σε ορισμένες από τις πιο απόμερες και παρθένες περιοχές του Θιβέτ με την ελπίδα να φωτογραφίσει τη λεοπάρδαλη του χιονιού, ενός εξαιρετικά ντροπαλού και μοναχικού ζώο.

Ερώτηση: Γιατί επέλεξες το Θιβέτ για το Ειδικό έργο σου;

Το Θιβέτ αποτελεί το σπίτι για μερικά από τα πιο ακραία είδη της άγριας φύσης, ενώ πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι το ίδιο ισχύει και για αυτούς. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία για το Θιβέτ και την άγρια φύση του, ειδικά από τον Αμερικανό βιολόγο George Schaller, ο οποίος ασχολήθηκε με το οροπέδιο του Θιβέτ τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Παρά το έργο του Schaller, το Θιβέτ παραμένει σχετικά άγνωστο, το οποίο σημαίνει ότι η άγρια φύση του δεν έχει καταγραφεί ποτέ ως επί το πλείστον. Υπάρχουν ζώα που είναι μοναδικά για την περιοχή, που δεν ζουν πουθενά αλλού.

Ήθελα ιδίως να εξασφαλίσω λήψεις της απειλούμενης λεοπάρδαλης του χιονιού και άγνωστων ζώων όπως της γάτας του Πάλλας.

Ερώτηση: Ποιες ήταν οι κύριες προκλήσεις του εγχειρήματος στο Θιβέτ;

Το Θιβέτ είναι ένα μέρος με πολύ δύσκολη πρόσβαση, τόσο από γεωπολιτική όσο και από πρακτική άποψη, λόγω του υψηλού υψόμετρου. Εάν σκεφτόσαστε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι σε κάποιο μέρος όπως το Θιβέτ, φροντίστε να συνεργαστείτε με ερευνητές για να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε την πορεία σας. Ήταν αδύνατον να βρω έναν αξιόπιστο χάρτη στο Θιβέτ, επομένως χρειάστηκε να χρησιμοποιώ το Google Earth για να παρακολουθώ πού βρίσκομαι και πού πρέπει να πάω.

Επίσης, νομίζω είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να ταξιδέψετε μαζί με κάποιο άλλο άτομο. Μια φορά ταξίδεψα μαζί με ένα άλλο άτομο που συνάντησα εκεί και με βοήθησε με πολλούς τρόπους, από την πρόσβαση σε σήμα κινητής τηλεφωνίας μέχρι το στήσιμο της βασικής κατασκήνωσης. Πρόσφατα επέστρεψα στο Θιβέτ μαζί με έναν βοηθό και έναν ακόμη φίλο. Αυτά τα επιπλέον ζευγάρια μάτια ήταν ανεκτίμητη βοήθεια για τον εντοπισμό της λεοπάρδαλης του χιονιού: με το απίστευτο φυσικό καμουφλάζ της είναι εξαιρετικά δύσκολο να την εντοπίσεις στα βουνά.

Ερώτηση: Τι αποκόμισες από την επίσκεψή σου στο Θιβέτ;

Έμαθα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Ο άνθρωπος έχει μια παράξενη σχέση με τη φύση, υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσά μας. Όταν εργάζομαι σε διάφορα εγχειρήματα θέλω να φτάνω στα άκρα στην προσπάθεια να γεφυρώσω αυτό το χάσμα. Δεν είναι εύκολο και συχνά το τοπίο, το κλίμα ακόμη και τα ζώα με φοβίζουν. Αλλά είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι δεν είναι οι άρχοντες του κόσμου.

Εκτιμώ το ότι μπορώ να επιστρέφω τακτικά στη φύση και να ζω χωρίς τις ανέσεις του σπιτιού μου, βιώνοντας τις ίδιες συνθήκες με αυτά τα ζώα. Σε τελική ανάλυση, όλοι είμαστε ζώα.

Ερώτηση: Ποια ήταν η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή του ταξιδιού;

Είχα μια απίστευτη συνάντηση από κοντά με μια πανέμορφη λεοπάρδαλη του χιονιού. Βρήκα μια μητέρα με το μωρό της και έμεινα κοντά τους για δύο ημέρες, παρακολουθώντας τα πίσω από ένα βράχο. Στην αρχή, προσπάθησε να κυνηγήσει μπαράλ, το κύριο θήραμα της λεοπάρδαλης του χιονιού. Όταν απέτυχε, μετακινήθηκε σε ένα φαράγγι και κατάφερα να την ακολουθήσω εκεί.

Βρισκόμουν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από εκείνη, το οποίο ήταν συναρπαστικό και παράλληλα τρομακτικό. Τότε, παρατήρησα ότι αντιλήφθηκε τη σκιά μου. Αμέσως έπεσα στο έδαφος, ενώ εκείνη πλησίαζε ολοένα και περισσότερο, και συνειδητοποίησα ότι μπορούσε να μου επιτεθεί ανά πάσα στιγμή. Μετά από ένα λεπτό, σηκώθηκα για να της αποκαλύψω ότι είμαι άνθρωπος και όχι άγριο γιακ ή πιθανό θήραμα. Έτρεξε μακριά, αλλά το γεγονός ότι ανταλλάξαμε αυτήν τη ματιά προτού φύγει, ήταν μια απίστευτη στιγμή. Έχω διαβάσει πολλά για τις λεοπαρδάλεις του χιονιού, αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ μια παρόμοια ιστορία από κάποιον άλλον. Γνωρίζουν τα πάντα για τα βουνά τους, τις περισσότερες φορές σε βλέπουν χωρίς να τις βλέπεις. Αυτήν τη φορά, είδαμε ο ένας τον άλλον.

Ερώτηση: Τι σε γοητευτεί στις λεοπαρδάλεις του χιονιού;

Πάντα με γοητεύει να αντιμετωπίζω πρόσωπο με πρόσωπο μεγάλους θηρευτές όπως αρκούδες και λύκους, υπάρχει ένα ρίγος ενθουσιασμού όταν βλέπεις τεράστια, πανέμορφα ζώα μπροστά σου. Ο ενθουσιασμός είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν πρόκειται για δύσκολη πρόκληση.

Είχα ήδη επισκεφτεί το Θιβέτ τρεις φορές, προτού καταφέρω να δω τη λεοπάρδαλη του χιονιού για πρώτη φορά. Ελπίζω να καταφέρω να δω την τίγρη της Σιβηρίας μια μέρα, με αυτήν τη δουλειά ποτέ δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις.

Ερώτηση: Ποια άλλα ζώα ελπίζεις να φωτογραφίσεις μια μέρα;

Βρίσκω συναρπαστική τη γάτα του Πάλλας, η οποία είναι κάτι μεταξύ λεοπάρδαλης του χιονιού και αγριόγατας, καθώς είναι ένα τόσο άγνωστο πλάσμα. Αλλά υπάρχουν πολλά μοναδικά ζώα στο Θιβέτ, όπως η αντιλόπη, ο άγριος γάιδαρος και το άγριο γιακ. Υπάρχουν μόλις 15.000 άγρια γιακ στο Θιβέτ, πρόκειται για απειλούμενο είδος.

Ερώτηση: Πώς προετοιμάζεσαι για έργα όπως αυτό;

Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις την κατάλληλη έρευνα προτού ξεκινήσεις οποιοδήποτε τέτοιο ταξίδι. Διάβασα όσα περισσότερα βιβλία μπορούσα, αλλά δεν υπάρχει πολύ δημοσιευμένο υλικό σχετικά με την περιοχή και την άγρια φύση της. Παρόλο που αυτό αποτελεί μέρος της γοητείας, σημαίνει επίσης ότι υπήρχαν μερικά κενά στις γνώσεις μου που έπρεπε να αντιμετωπίσω. Η γάτα του Πάλλας ιδιαίτερα είναι ένα είδος για το οποίο ο κόσμος γνωρίζει ελάχιστα.

Ερώτηση: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή σου σε εξοπλισμό;

Είναι τεράστιο προνόμιο να συναντήσεις μια λεοπάρδαλη του χιονιού, επομένως θέλεις να έχεις μαζί σου την καλύτερη φωτογραφική μηχανή και εξοπλισμό. Πρέπει να βελτιστοποιείς τα πάντα, για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χάσεις στιγμή, για αυτό εκτιμώ την ποιότητα και την αξιοπιστία των D5 και D500 της Nikon.

Θα πίστευε κανείς ότι ο καιρός θα ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας όταν τραβάς λήψεις στους μείον 35 βαθμούς, αλλά όλος ο εξοπλισμός Nikon που χρησιμοποίησα λειτούργησε άψογα σε αυτό το κλίμα. Στο Θιβέτ, ήξερα ότι θα έπρεπε να μετακινούμε διαρκώς σε δύσβατο έδαφος, επομένως ήταν σημαντικό τα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών να είναι μικρά και ελαφριά.

Ερώτηση: Τι συμβουλές έχεις για φωτογράφους που επιθυμούν να καταγράψουν δυσθεώρητα ζώα όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού;

Το σημαντικότερο είναι να σέβονται τα ζώα και να μην τα ενοχλούν, για το καλό των ζώων αλλά και το δικό τους. Τα ζώα αυτά μπορούν να είναι επικίνδυνα. Κάντε έρευνα για το θέμα σας και ενημερωθείτε σχετικά με τις συνήθειες και τη συμπεριφορά τους. Προσωπικά, θέλω να διαβάζω όσο μπορώ περισσότερο σχετικά με τα ζώα και να μιλάω με άλλους φωτογράφους και εξερευνητές για να μάθω από τις εμπειρίες τους.

Όταν βρίσκομαι σε μια φωτογράφιση, φροντίζω να αξιοποιώ προς όφελός μου τις φυσικές συνθήκες φωτισμού. Συνιστώ επίσης να πιέσετε τον εαυτό σας να τραβήξει μια σειρά διαφορετικών φωτογραφιών. Μην βασιστείτε απλώς στην καταγραφή της ίδιας λήψης ξανά και ξανά.

Ερώτηση: Τι σημαίνει για εσένα να μπορείς να είσαι Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη και να μπορείς να εργάζεσαι σε ένα έργο όπως αυτό;

Είμαι πιστός χρήστης της Nikon και χρησιμοποιώ εξοπλισμό της Nikon από όταν ήμουν 12 χρονών. Έχω μια εξαιρετική σχέση με την επωνυμία και είμαι περήφανος που είμαι Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη. Ως φωτογράφος, νιώθεις ενθουσιασμό και μια αίσθηση επιβράβευσης όταν σου προσφέρουν την ευκαιρία και την υποστήριξη να ολοκληρώσεις ένα φιλόδοξο έργο όπως αυτό.