Nikon Imaging | Ελλάδα | Ευρώπη

Από πότε είστε φωτογράφος;

Είμαι φωτογράφος από τα 12. Μεγάλωσα στην περιοχή των Βοσγίων Ορέων στη Γαλλία και, κατά συνέπεια, ήμουν μονίμως περιτριγυρισμένος από την άγρια φύση και το δάσος έγινε ο τόπος παιχνιδιού μου. Εκείνο το χρόνο ο πατέρας μου μου έδωσε την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή, μια Nikon FE2, η οποία τώρα που το θυμάμαι ήταν αυτό που ξεκίνησε την καριέρα μου στη φωτογραφία. Παρέμεινα πάντοτε αφοσιωμένος σε αυτήν τη την επωνυμία και χρησιμοποιώ προϊόντα Nikon εδώ και 28 χρόνια. 

Θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη φωτογραφία που τράβηξα. Άλλαξε τη ζωή μου. Καθώς εξερευνούσα το δάσος κοντά στο σπίτι μου, συνάντησα ένα μικρό ελάφι. Ένιωσα χαρά που μπόρεσα να φωτογραφήσω ένα τόσο όμορφο πλάσμα στο φυσικό του περιβάλλον και είναι κάτι που ακόμη με ενθουσιάζει.

Αφού έμαθα την τέχνη για πολλά χρόνια, αποφάσισα να αφήσω το σχολείο για να αφοσιωθώ στο πάθος μου για τη φωτογραφία. Εργάστηκα πολύ εκείνα τα χρόνια και έκανα διάφορες δουλειές για να κάνω οικονομίες και να αγοράσω τους φακούς NIKKOR που πάντα ονειρευόμουν. Το 1999, ήμουν 23 ετών τότε, είχα την τύχη να λάβω μια υποτροφία για να ταξιδέψω στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας για τρεις μήνες. Ήταν η πρώτη μου επαγγελματική φωτογράφιση. Έκλεισα την πρώτη μου δουλειά ως φωτορεπόρτερ την επόμενη χρονιά. Αυτή ήταν και η απαρχή της καριέρας μου ως φωτογράφος.

Ποια είναι τα επιτεύγματά σας για τα οποία νιώθετε περισσότερο περήφανος;

Πιο περήφανος είμαι για τη δουλειά μου το 2013, που φωτογράφισα λευκούς λύκους στο βόρειο Νούναβουτ, μια απομακρυσμένη περιοχή του Καναδά. Πάντα ονειρευόμουν να συναντήσω τους εντυπωσιακούς λύκους του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους. Το όνειρό μου ήταν να φωτογραφίσω λύκο που δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με άνθρωπο. Ταξίδεψα έως τη νήσο Έλσμιρ και κατάφερα να τους φωτογραφίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το ταξίδι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Το να δουλεύεις στις συνθήκες της Αρκτικής έχει προκλήσεις. Ήθελα να δουλέψω μόνος μου. Μια μεγάλη ομάδα θα ενοχλούσε τα ζώα. Κάποιες μέρες ήταν δύσκολες, έπρεπε να κουβαλήσω πολύ εξοπλισμό. Άξιζε όμως τον κόπο. Τράβηξα χιλιάδες φωτογραφίες. Κοντά στους λύκους ένιωθα μια περίεργη άνεση. Ήταν, ως ένα βαθμό, σαν να υπήρχε μεταξύ μας κάποια επικοινωνία. Ο κύριος στόχος μου είναι να προσπαθώ να μειώνω την απόσταση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Νιώθω ότι το κατάφερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στον Καναδά.

Τι σας παρακινεί ως φωτογράφο;

Είμαι περίεργος, διψάω για περιπέτεια και θέλω να κάνω πραγματικότητα τα παιδικά μου όνειρα, να έρθω δηλαδή σε επαφή με τα αγαπημένα μου άγρια ζώα.

Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε περισσότερο στη φωτογράφιση της άγριας φύσης;

Πάντα με ενδιέφερε η άγρια φύση. Υπάρχει κάτι μαγικό στη διαδικασία φωτογράφισης ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, όταν δεν ξέρουν ότι είσαι εκεί. Η ιδιότητά μου ως φωτογράφος άγριας φύσης μου έχει επιτρέψει να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, να γνωρίσω ανθρώπους και να συναντήσω απίστευτα ζώα.

Τι επαγγελματικές προκλήσεις έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν;

Από πολύ μικρή ηλικία ήξερα ότι αυτή ήταν η δουλειά που ήθελα να κάνω. Δεν μπορείς όμως να γίνεις επαγγελματίας φωτογράφος εν μία νυκτί - υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσεις. Για αρχή, χρειάζεσαι τον κατάλληλο εξοπλισμό ο οποίος μπορεί να κοστίσει μια περιουσία. Εργάστηκα σκληρά για να μπορέσω να αποκτήσω την πρώτη μου επαγγελματική φωτογραφική μηχανή. Πολλές φορές χρειάζεται πολύς περισσότερος χρόνος από ό,τι υπολόγιζες για να μαζέψεις τα χρήματα που χρειάζεσαι. Είναι ένα εμπόδιο για όλους τους επίδοξους φωτογράφους και πολλές φορές η απογοήτευση νικάει όταν ο στόχος φαίνεται τόσο μακρινός. Η συμβουλή μου είναι να επιμείνετε. Εάν έχετε πάθος για κάτι, μπορείτε να το επιτύχετε.

Τι φωτογραφίσεις έχετε κάνει και ποια είναι η αγαπημένη σας;

Στην πρώτη μου δουλειά, στο Χοκάιντο, φωτογράφισα κύκνους και γερανούς στο ιαπωνικό χειμωνιάτικο τοπίο. Ήταν πανέμορφα. Είχα λίγα χρήματα αλλά πολλές ιδέες και ήμουν αποφασισμένος να τραβήξω τις καλύτερες φωτογραφίες που μπορούσα. Είχα μείνει έκθαμβος από τη χώρα και την άγρια φύση της και εύχομαι να είχα περάσει περισσότερο χρόνο εκεί. Το πρότζεκτ αυτό ήταν το πρώτο βήμα της επαγγελματικής μου καριέρας ως φωτογράφος άγριας φύσης και για αυτό έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό μου.

Τι ή ποιος σας εμπνέει;

Έμπνευσή μου είναι ο πατέρας μου, ο οποίος είναι και ο ίδιος φωτογράφος. Με βοήθησε να αναπτύξω και να διαμορφώσω την καριέρα μου. Όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου κι εγώ περνούσαμε πολύ χρόνο στο δάσος. Με δίδαξε για όλα τα είδη άγριας ζωής που υπήρχαν εκεί και μου ενστάλαξε βαθύ σεβασμό για τη φύση. Αυτός ο σεβασμός απλά μεγάλωσε με τα χρόνια. Ο πατέρας μου με έμαθε να γνωρίζω τα ζώα που φωτογραφίζω, να μαθαίνω τις συνήθειές τους και να ανακαλύπτω την προσωπικότητά τους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πετύχει κάποιος την καλύτερη δυνατή φωτογραφία χωρίς να τα ενοχλήσει. 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας εξοπλισμός Nikon και γιατί;

Η Nikon D5 είναι εξαιρετική για τη φωτογράφιση της άγριας φύσης. Έχει γρηγορότερη ταχύτητα καρέ από τα προηγούμενα μοντέλα, φανταστικό εύρος ISO και τη λειτουργία αθόρυβης λήψης που είναι απαραίτητη στη φωτογράφιση άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Λατρεύω τους μεγάλους φακούς. Οι φακοί NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR και NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR έχουν εξαιρετική κάλυψη και σας επιτρέπουν να τραβάτε λεπτομερείς φωτογραφίες των θεμάτων σας χωρίς να τα ενοχλείτε.

Τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο τους επόμενους μήνες;

Κυρίως θα δουλέψω με τη Nikon D5 και τη Nikon D500. Μου αρέσει να δουλεύω με τη Nikon D500 λόγω του μικρού βάρους σώματός της, της αθόρυβης λειτουργίας λήψης και των δυνατοτήτων λήψης video 4K που διαθέτει.

Ελπίζω επίσης να χρησιμοποιήσω το φακό NIKKOR 800 mm κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στο Θιβέτ, όπου θα προσπαθήσω να φωτογραφίσω τη λεοπάρδαλη του χιονιού – ένα απίστευτα ντροπαλό και μοναχικό ζώο.

Πώς νιώθετε για το νέο σας ρόλο του Πρεσβευτή της Nikon στην Ευρώπη;

Είμαι ενθουσιασμένος και είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι ένας από τους πρεσβευτές της Nikon στην Ευρώπη. Εύχομαι να μπορέσω –μέσα από τις φωτογραφίες μου– να μοιραστώ την ομορφιά της άγριας φύσης με το ευρύ κοινό που ενδεχομένως δεν την εκτιμά όσο θα έπρεπε. Πάντα είχα μια στενή σχέση με τη Nikon, η οποία ξεκίνησε με την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μένα να ενισχύσω και να αναπτύξω τη σχέση μου με τις ομάδες της Nikon ανά τον κόσμο.

Τι θα συμβουλεύατε τους επίδοξους φωτογράφους άγριας φύσης;

Το να γίνει κάποιος φωτογράφος άγριας φύσης δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο. Εάν θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα είναι σημαντικό να μην τα παρατήσετε. Εάν το θέλετε πραγματικά, θα τα καταφέρετε. Για να φωτογραφίσει κάποιος την άγρια φύση πρέπει να είναι ενθουσιώδης και υπομονετικός. Η φύση είναι απρόβλεπτη και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι τα πράγματα μπορεί να μην πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το σημαντικότερο όμως είναι να δείχνετε σεβασμό. Μελετήστε τα ζώα, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους και ποτέ μα ποτέ μην τα ενοχλείτε.