Sebastián Liste

Φωτορεπορτάζ

Φωτογραφίζω τον Αμαζόνιο τα τελευταία οκτώ χρόνια και ήταν αδύνατον να αγνοήσω αυτόν τον διηπειρωτικό αυτοκινητόδρομο. Η αποψίλωση και ο εποικισμός του Αμαζονίου σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα, ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτό το πρόβλημα. Ελπίζω ότι αυτή η σειρά φωτογραφιών θα βοηθήσει να γίνει ευρύτερα γνωστό το θέμα, ώστε να δει ο κόσμος την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν αυτές οι τοπικές, απομακρυσμένες κοινότητες.

Σχετικά με το Ειδικό Έργο

Ο Sebastián Liste παρουσιάζει τον πολυδιάστατο αντίκτυπο της κατασκευής του διηπειρωτικού αυτοκινητόδρομου Trans-Amazonian Highway στην παραγωγή, το τοπίο και τις τοπικές κοινωνίες του Αμαζονίου.Ε: Γιατί εστιάσατε στον αυτοκινητόδρομο Trans-Amazonian Highway στο έργο σας;

Φωτογραφίζω τον Αμαζόνιο τα τελευταία οκτώ χρόνια και ήταν αδύνατον να αγνοήσω αυτόν τον διηπειρωτικό αυτοκινητόδρομο. Είναι ο τρίτος σε μήκος αυτοκινητόδρομος στη Βραζιλία, λειτουργώντας σαν μια πύλη που αναδεικνύει τη χώρα σε έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως εξαγωγείς κρέατος, καφέ, ζάχαρης και σόγιας, από καλλιέργειες και κτηνοτροφικές φάρμες που βρίσκονται στο τροπικό δάσος.

Ε: Αναφέρατε ότι δουλέψατε σε δύσκολες συνθήκες. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόσκληση για εσάς σε αυτό το πρότζεκτ;

Στον Αμαζόνιο, ο καιρός μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα από έντονη ζέστη και ξηρή ατμόσφαιρα σε καταρρακτώδη βροχή, επομένως πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος. Ήμουν εκτεθειμένος σε όλα αυτά καθώς περπατούσα στο δάσος για περίπου δέκα ώρες κάθε μέρα, επομένως χρειαζόμουν ανθεκτικό και αξιόπιστο εξοπλισμό που θα μου επέτρεπε να συνεχίζω να τραβάω φωτογραφίες ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Η ανθεκτικότητα των φωτογραφικών μηχανών που χρησιμοποίησα, την D850 και την Z 7, που διαθέτουν στεγανοποίηση κατά των καιρικών συνθηκών, κάλυψε τις ανάγκες μου.

Ε: Έχετε μια φωτογραφία με ένα μικρό κορίτσι ανάμεσα σε μοβ λουλούδια βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος. Γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς;

Για μένα, αυτή η φωτογραφία είναι ήρεμη αλλά αποπνέει έντονο συναίσθημα. Δεν συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο κι όμως είναι γεμάτη ομορφιά και ένταση. Αισθητικά, η D850 έχει καταγράψει πραγματικές υφές και λεπτομέρειες, κάνοντας αυτήν την υποτιθέμενα «απλή» στιγμή να φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Ε: Τι κιτ πήρατε μαζί σας και πώς σας βοήθησε;

Σε αυτό το πρότζεκτ είχα την τύχη να φωτογραφίζω με τη φωτογραφική μηχανή mirrorless Z 7 παράλληλα με την D850. Οι λήψεις της Z 7 έχουν απίστευτες λεπτομέρειες και είναι ιδανική για τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το οποίο ήταν ανεκτίμητο για μένα στον Αμαζόνιο όπου φωτογράφιζα με φυσικό φως. Η φωτογραφική μηχανή είναι επίσης στιβαρή και ανθεκτική, επομένως δεν φοβήθηκα να τη δοκιμάσω στις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, η D850, συνδύαζε ταχύτητα, ισχυρή ανάλυση και ευκρίνεια, αυτά ακριβώς που χρειάζομαι για να δημιουργήσω εικόνες υψηλής ποιότητας από συχνά φευγαλέες στιγμές σε σύνθετα περιβάλλοντα.


Ε: Ποιο μήνυμα ελπίζετε να διαδώσετε με το δικό σας Nikon Special Project;

Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στη Nikon γιατί χρηματοδότησε αυτό το πρότζεκτ και μου έδωσε την ευκαιρία να ακολουθήσω ένα θέμα για το οποίο νοιάζομαι πάρα πολύ. Έχοντας εργαστεί στον Αμαζόνιο για πολύ καιρό είναι σημαντικό για εμένα να διηγηθώ τις ιστορίες των κοινοτήτων που έχω γνωρίσει. Η αποψίλωση και ο εποικισμός του Αμαζονίου σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτό το πρόβλημα. Ελπίζω ότι, σε κάποιο βαθμό, αυτή η σειρά φωτογραφιών θα βοηθήσει να γίνει ευρύτερα γνωστό το θέμα, ώστε να δει ο κόσμος την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν αυτές οι κοινότητες.


Γνωρίστε τους υπόλοιπους πρεσβευτές της Nikon