Nikon Imaging | Ελλάδα | Ευρώπη

Εξοικειωθείτε απόλυτα με το θέμα σας

Μελετήστε το θέμα σας σχολαστικά. Στην αθλητική φωτογράφιση, είναι σημαντικό να κατανοείτε τους κανόνες και τις τεχνικές πτυχές του αθλήματος που φωτογραφίζετε για να εξασφαλίσετε τα βέλτιστα αποτελέσματα: από το να γνωρίζετε το αποκορύφωμα μιας κίνησης μέχρι τις εσωτερικές πτυχές ενός αθλήματος. Η φωτογράφιση αθλημάτων δράσης μπορεί να έχει ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχετε το περιθώριο να χάσετε τίποτα, επομένως το να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα είναι πολύ σημαντικό. Το να συμμετέχετε και οι ίδιοι στο άθλημα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο και είναι κάτι που κάνω συχνά, ειδικά όταν φωτογραφίζω αναρριχητές. Επίσης, μου αρέσει να γνωρίζω τους αθλητές που φωτογραφίζω και έχω αναπτύξει στενές σχέσεις τόσα χρόνια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους. Σας επιτρέπει να δείτε το άθλημα «εκ των έσω» και να προωθήσετε ουσιαστικά τις δημιουργικές ιδέες σας.

Αναζητήστε νέες προοπτικές

Αναζητήστε νέες γωνίες και αντλήστε έμπνευση από το περιβάλλον σας. Να είστε δημιουργικοί και να αναζητάτε το διαφορετικό. Η φωτογραφία σας πρέπει να ξεχωρίσει από το πλήθος, για αυτό να είστε τολμηροί και να παίρνετε ρίσκα, δεν θα το μετανιώσετε. Ένας τρόπος που χρησιμοποιώ για να αποτυπώσω νέες γωνίες είναι με φωτογραφικές μηχανές με τηλεχειρισμό, ειδικά όταν φωτογραφίζω αθλήματα όπως καταδύσεις από γκρεμούς. Οι φωτογραφικές μηχανές με τηλεχειρισμό σάς επιτρέπουν να προσεγγίσετε γωνίες που σωματικά δεν μπορείτε και να τραβήξετε λήψεις από πολλές θέσεις ταυτόχρονα. Ωστόσο, για μένα η προσπάθεια δεν σταματά εκεί. Για παράδειγμα, όταν φωτογραφίζω αναρριχητές, δεν έχει καμία αξία να βρίσκομαι στους πρόποδες! Επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή λήψη, θέλω να μαθαίνω τις δεξιότητες των αθλητών που φωτογραφίζω. Το γεγονός ότι έγινα και εγώ αναρριχητής μού έδωσε τη δυνατότητα να τραβήξω μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες από κάθε γωνία: μία από τις αγαπημένες μου είναι σε έναν κάθετο μονόλιθο 910 μέτρων, τον Ελ Καπιτάν, στο Εθνικό Δρυμό του Γιοσέμιτι.

Αποκτήστε μεγάλη άνεση με τον εξοπλισμό σας

Συχνά θα έχετε μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να αποτυπώσετε την ιδανική λήψη, για αυτό πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή. Εξασκηθείτε με τον εξοπλισμό σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποια φωτογραφική μηχανή, ποιος φακός και ποιες ρυθμίσεις θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα προτού ξεκινήσετε τις λήψεις. Αυτό που λατρεύω στις φωτογραφικές μηχανές μου της Nikon είναι ότι μπορώ να κάνω σχεδόν τα πάντα που χρειάζομαι, χωρίς να απομακρύνω το μάτι μου από το σκόπευτρο. Αυτό είναι ιδανικό όταν φωτογραφίζεις αθλήματα, καθώς δεν έχεις το περιθώριο να χάσεις ούτε στιγμή. Είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τις λειτουργίες και με τα στοιχεία που λειτουργούν καλύτερα σε διαφορετικές καταστάσεις. Η χρήση τους θα πρέπει να σας γίνει δεύτερη φύση.

Το παν είναι η προετοιμασία

Είναι σημαντικό να σχεδιάζετε κάθε πτυχή των λήψεών σας με προσοχή: την τοποθεσία, την ώρα, το θέμα και πώς συνδυάζονται όλα τα κομμάτια. Εάν είστε προετοιμασμένοι, η δουλειά σας γίνεται πολύ ευκολότερη και επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τις λήψεις που χρειάζεστε.  Με τη σωστή προετοιμασία και μεταφέροντας τις ιδέες σας στους αθλητές που φωτογραφίζετε, μπορείτε να τους κερδίσετε πραγματικά και να επιδιώξετε μαζί την τέλεια φωτογραφία. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε να είστε ευέλικτοι και να ανταποκριθείτε σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις.

Επιλέξτε ελαφρύ εξοπλισμό και μη μένετε πίσω

Η επιλογή του σωστού εξοπλισμού για μια φωτογράφιση είναι ουσιώδης για τη φωτογράφιση αθλημάτων περιπέτειας. Το τελευταίο που θέλετε είναι ο εξοπλισμός σας να σας επιβραδύνει, να σας εμποδίζει ή να σταματήσει να λειτουργεί! Επομένως, εάν γνωρίζετε ότι θα αναρριχηθείτε σε βουνό ή ότι πρόκειται να φωτογραφίσετε καταδύσεις από γκρεμούς, φροντίστε να έχετε τον ελάχιστο βασικό εξοπλισμό και μόνο τα απαραίτητα επιπλέον στοιχεία που θα διευκολύνουν τη ζωή σας. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές αγωνίζομαι να αφαιρέσω πράγματα! Πάντα θέλω να έχω το κατάλληλο εργαλείο για τη δουλειά, αλλά είναι σημαντικό να προσαρμόζετε τον εξοπλισμό σας στη φωτογράφιση. Προσπαθώ να τηρώ ένα παλιό ρητό των Άλπεων, «ελαφριά σημαίνει σωστά».

Να είστε ευέλικτοι

Είναι σημαντικό να έχετε μια ιδέα της εικόνας που θέλετε να δημιουργήσετε. Το να έχετε ένα όραμα και να το καλλιεργείτε είναι σημαντικό στοιχείο για να εξελιχθείτε σε δημιουργικό και επιτυχημένο φωτογράφο, ανεξάρτητα από το θέμα σας. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε ευέλικτοι και ανοιχτοί στα όσα συμβαίνουν γύρω σας. Μερικές φορές έχω μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μου, ωστόσο, μόλις μιλήσω με έναν αθλητή ολόκληρο το όραμα μπορεί να αλλάξει. Συχνά οι αθλητές μπορούν να σας παρέχουν την έμπνευση και τις πληροφορίες που χρειάζεστε.