Nikon Imaging | Ελλάδα | Ευρώπη

Πώς κατάλαβες ότι θέλεις να γίνεις φωτογράφος;

Όλα ξεκίνησαν το 2000, όταν ο πατέρας μου μού αγόρασε την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή. Στην ηλικία των 14, ξεκίνησα ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο με την οικογένειά μου με ιστιοφόρο για επτά χρόνια. Ήταν μια εμπειρία ζωής μέσω της οποίας πήρα μια πρώτη γεύση για τη φωτογραφία και τις συναρπαστικές δυνατότητες της καταγραφής αυτών που έβλεπα γύρω μου. 

Όταν φτάσαμε στην Ευρώπη, επένδυσα σε μια DSLR, την Nikon D70, αρχικά επειδή ήθελα να ασχοληθώ με την κινηματογράφηση, αλλά όταν είδα την ποιότητα των φωτογραφιών που μπορούσε να τραβήξει, άλλαξε η κοσμοθεωρία μου. Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη αυτά τα πρώτα χρόνια, κατέληξα στη Γαλλία όπου μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να φωτογραφίσω τον διαγωνισμό break dance "The Battle of the Year France" στο Μονπελιέ. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από τα θέματα που είχα συνηθίσει να φωτογραφίζω στο σκάφος και σήμανε την έναρξη του «εθισμού μου στη δράση». Από εκείνη τη στιγμή και μετά, «εθίστηκα».

Τι σε παρακινεί ως φωτογράφο;

Να απαθανατίζω την τέλεια στιγμή και να είμαι μέρος της δράσης. Μεγαλώνοντας σε σκάφος, η ζωή αφορούσε να είμαστε έξω στη φύση, να εξερευνούμε τον κόσμο και να καταγράφουμε όλα όσα συναντούσαμε στην πορεία.  Θέλω να εμπνέω τους ανθρώπους μέσω των φωτογραφιών μου να κάνουν κάτι διαφορετικό: να δοκιμάσουν ένα νέο άθλημα, να βρεθούν έξω στη φύση, να δουν περισσότερα από τον κόσμο.

Αυτό που αγαπώ με τη φωτογράφιση είναι ότι αποτελεί ένα μέσο με το οποίο ο κόσμος μπορεί να συνδεθεί τόσο εύκολα. Είμαι τυχερός επειδή μου παρέχει «ειδική άδεια» να κάνω πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσα και απολαμβάνω να μοιράζομαι μέσω του έργου μου εικόνες που οι άλλοι άνθρωποι δεν θα έβλεπαν ούτε θα αναζητούσαν κανονικά.

Έχεις κάποια αγαπημένη φωτογραφία;

Στα πλαίσια ενός προσωπικού έργου, πέρασα πάνω από ένα μήνα στη γειτονιά Ντάουνταουν Ίστσαϊντ του Βανκούβερ, μια περιοχή με σημαντικό πρόβλημα ναρκωτικών και αστέγων. Ενώ ήμουν εκεί, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους και να μάθω την ιστορία της ζωής τους. Τράβηξα περίπου 165 πορτρέτα, αλλά η φωτογραφία ενός άνδρα με το όνομα George και του περιστεριού του είναι μία από τις αγαπημένες μου. Ήθελα να δω πραγματικά τους ανθρώπους, χωρίς να τους καθορίζω με βάση την κατάστασή τους και νιώθω πώς αυτή η φωτογραφία πετυχαίνει ακριβώς αυτόν το σκοπό.

Είναι ένα έργο με ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου επειδή ο πατέρας μου με πήγαινε στο Βανκούβερ όταν ήμουν παιδί και τρώγαμε στην Τσάινα Τάουν απέναντι από τον Κοινοτικό Κέντρο Κάρνεγκι, ένα πανέμορφο κτίριο στο επίκεντρο του Ντάουνταουν Ίστσαιντ. Όταν μεγαλώνοντας βρέθηκα αναπάντεχα στο Βανκούβερ με μια φωτογραφική μηχανή, ήξερα ότι έπρεπε να κάνω αυτό το έργο. Βρήκα εξαιρετικά συγκινητικό να γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους και να μαθαίνω για τη ζωή τους και την προέλευσή τους.

Πόσο καιρό χρησιμοποιείς προϊόντα της Nikon; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου εξοπλισμός Nikon και γιατί;

Χρησιμοποιώ προϊόντα της Nikon από τότε που απέκτησα την πρώτη μου DSLR, την D70, το 2004. Από τότε, η επωνυμία είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της καριέρας μου!

Μια από τις αγαπημένες μου φωτογραφικές μηχανές είναι η Nikon D810 επειδή προσφέρει απίθανη ανάλυση και δυναμικό εύρος, που ισοδυναμεί με εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Όταν πετυχαίνω να συλλάβω την τέλεια στιγμή, θέλω να είναι με όσο τον δυνατό υψηλότερη ποιότητα. 

Η Nikon D5 είναι άλλη μία φωτογραφική μηχανή στην οποία ξέρω ότι μπορώ να βασίζομαι, συγκεκριμένα λόγω της εξαιρετικής εργονομίας της. Όταν τραβάς φωτογραφίες όλη την ημέρα και έχεις τη φωτογραφική μηχανή στα χέρια σου για 10 ώρες, χρειάζεσαι κάτι που να είναι άνετο και ανθεκτικό. Η ταχύτητα και το υψηλό ISO είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες σε αυτήν τη φωτογραφική μηχανή. Καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς μου βασίζεται στη δράση και σε γρήγορους ρυθμούς, πρέπει να μπορώ να καταγράφω τις στιγμές την ώρα που συμβαίνουν, επειδή δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες.

Και τέλος, η Nikon D500 είναι ιδανική για όλα τα έργα μου που εστιάζουν στην περιπέτεια. Το ελαφρύ σώμα της με επαγγελματικές δυνατότητες σημαίνει ότι, είτε σκαρφαλώνω έναν γκρεμό 900 μέτρων είτε βρίσκομαι στη μέση της ερήμου, δεν θα με βαρύνει.

Όσον αφορά τους φακούς, για μένα το απόλυτο είναι ο AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED, απίστευτη ευκρίνεια και εξαιρετικό zoom. Για την ακρίβεια, έχω διαπιστώσει ότι μπορώ να καλύψω ένα ολόκληρο έργο με αυτόν το φακό. Μου αρέσει πολύ επίσης ο AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II λόγω της ευελιξίας του και ο AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR ως ελαφρύς ευρυγώνιος φακός zoom. Επίσης, ο φακός σταθερής εστιακής απόστασης AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED είναι εξαιρετικός λόγω του γρήγορου διαφράγματος 1,4 και της εντυπωσιακής ποιότητας, σε ένα από τα αγαπημένα μου εύρη εστιακής απόστασης.

Ποια προϊόντα θα χρησιμοποιείς πιο συχνά τους ερχόμενους μήνες;

Ανυπομονώ να εργαστώ σε περισσότερα έργα που βασίζονται σε βίντεο, επομένως σκοπεύω να αξιοποιήσω περισσότερο τις δυνατότητες βίντεο 4k των D500 και D5. Τις έχω δοκιμάσει μερικές φορές και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Επίσης ανυπομονώ να πιάσω στα χέρια μου την KeyMission 360 και 170, ως άλλα εργαλεία για την επίτευξη διαφορετικών προοπτικών. Έκανα κάποιες πρώιμες δοκιμές προϊόντος με την KeyMission 360 και μου άρεσε πάρα πολύ.

Πώς νιώθεις για τον νέο σου ρόλο ως Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη;

Ενθουσιασμένος! Είναι μεγάλη τιμή να συνεργάζομαι και να αναγνωρίζομαι από την εταιρεία που αποτελεί κομμάτι της καριέρας μου από το ξεκίνημα. Εκτός από το γεγονός ότι θα μπορέσω να εργαστώ σε ένα Ειδικό έργο που με συγκινεί ιδιαίτερα, ανυπομονώ να μοιραστώ τις γνώσεις και την εμπειρία μου με άλλους φωτογράφους.

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προκλήσεις που έχεις αντιμετωπίσει;

Κανένα φωτογραφικό εγχείρημα δεν είναι χωρίς προκλήσεις, ειδικά όταν είσαι φωτογράφος δράσης/περιπέτειας και ενθουσιώδης αθλητής. Αλλά η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η εύρεση λύσεων είναι μέρος της διαδικασίας και της διασκέδασης.

Προσωπικά, οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν μείζον πρόβλημα, ειδικά σε εμπορικές φωτογραφίσεις όπου εργάζεσαι με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και έχεις περιορισμένο χρόνο με αθλητές ή πελάτες. Από την άλλη πλευρά, στη φωτογράφιση περιπέτειας έχω διαπιστώσει ότι όταν ο καιρός είναι άσχημος και δεν θες να βγάλεις τη φωτογραφική μηχανή από τη θήκη της, συχνά τότε είναι που πετυχαίνεις τις καλύτερες λήψεις. Όταν οι συνθήκες είναι άσχημες και ο καιρός δεν είναι ιδανικός, απλώς ξεπεράστε το και καταγράψτε τις καλύτερες φωτογραφίες που μπορείτε (με τη βοήθεια, φυσικά, μιας ανθεκτικής φωτογραφικής μηχανής).

Η διαχείριση υλικού μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολη. Όταν προσπαθείς να επισκεφτείς περιοχές που είναι απάτητες ή να μεταφέρεις ένα μεγάλο συνεργείο και πολύ εξοπλισμό, πρέπει να αφιερώσεις σημαντικό χρόνο στο σχεδιασμό, για να βεβαιωθείς ότι τίποτε δεν θα πάει στραβά και ότι έχεις όλον τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι.

Για ποιο επίτευγμα νιώθεις πιο περήφανος;

Το γεγονός ότι είμαι Πρεσβευτής της Nikon είναι εξαιρετικό επίτευγμα για μένα και νιώθω εξαιρετικά περήφανος για αυτό. Τα φωτογραφικά έργα μου στο Βανκούβερ και η φωτογράφιση αποστολών αναρριχήσεων bouldering στα Ιμαλάια είναι επίσης ιδιαίτερες αναμνήσεις.