Nikon Imaging | Ελλάδα | Ευρώπη

Τι σε εμπνέει ως φωτογράφο;

Με εμπνέει η γνήσια αγάπη μου για τη φωτογραφία. Προσφέρει μια δικαιολογία για να είναι κανείς περίεργος και να μπαίνει στις ζωές των ανθρώπων και μου επιτρέπει να συμμετέχω στο παρασκήνιο. Παρότι αγαπώ τα σπορ, ενδιαφερόμουν πάντοτε περισσότερο για τη λήψη που ήθελα, παρά για το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Επίσης, μου αρέσει το στοιχείο του συναγωνισμού. Θέλω πάντα να είμαι ο καλύτερος, σε οτιδήποτε κι αν κάνω, και δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε ό,τι κάνω για να το πετύχω.

Έχεις κάποια αγαπημένη φωτογραφία;

Η φωτογραφία που με εμπνέει μάλλον περισσότερο, είναι η εμβληματική λήψη του Neil Leifer από ψηλά που αποτυπώνει τη στιγμή που ο Μοχάμεντ Άλι πανηγυρίζει μια βαρυσήμαντη νίκη το 1966. Για έναν φωτογράφο σπορ, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που θα ήθελες να είχες τραβήξει εσύ.

Η αγαπημένη μου φωτογραφία που έχω τραβήξει ο ίδιος είναι από το φιλικό ματς μεταξύ Σουηδίας και Αγγλίας στη Στοκχόλμη το 2012. Ήταν η πρώτη ιστορική φωτογραφία στο νέο στάδιο Friends Arena και χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων με τους υπευθύνους του σταδίου, προκειμένου να τοποθετήσω τη φωτογραφική μου μηχανή στην οροφή των εγκαταστάσεων. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν μια εκπληκτική φωτογραφία του Zlatan Ibrahimovic να σκοράρει, η οποία βραβεύτηκε στην κατηγορία «Αθλητικές ειδήσεις» στα βραβεία «Φωτογραφία της Χρονιάς» της Σουηδίας.

Πόσο καιρό χρησιμοποιείς προϊόντα της Nikon;

Χρησιμοποίησα μια φωτογραφική μηχανή Nikon για πρώτη φορά το 2008, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Χρησιμοποίησα την Nikon D3 και ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Εκείνη την εποχή ήταν η νούμερο ένα φωτογραφική μηχανή για επαγγελματίες φωτογράφους. Το 2009 αποφάσισα να χρησιμοποιώ αποκλειστικά φωτογραφικές μηχανές Nikon, αφού η ποιότητα ήταν κατά πολύ ανώτερη, ιδιαίτερα σε σχέση με την αυτόματη εστίαση και τα υψηλά ISO. Οι φακοί NIKKOR είναι ιδανικοί για φωτογράφιση σπορ, καθώς αποτυπώνουν λήψεις με γρήγορη κίνηση.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου εξοπλισμός Nikon και γιατί;

Η Nikon D5, το νέο κορυφαίο μοντέλο Nikon DSLR, με συναρπάζει πραγματικά. Είναι πιο γρήγορη από τα προηγούμενα μοντέλα και διαθέτει καταπληκτική αυτόματη εστίαση. Αυτό βοηθάει πραγματικά στη φωτογράφιση σπορ, καθώς τραβάς αντικείμενα που κινούνται με απίστευτη ταχύτητα και δεν πρέπει να χάσεις ούτε μια στιγμή. Είμαι πολύ τυχερός να είμαι πρεσβευτής επωνυμίας για την Nikon D5. Ταιριάζει πραγματικά και σε εμένα και στο είδος της φωτογράφισής μου. Ανυπομονώ να δοκιμάσω τη νέα φωτογραφική μηχανή δράσης Nikon KeyMission 360, θα είναι ωραίο να δουλεύω μαζί της!

Πώς νιώθεις για τον νέο σου ρόλο ως Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη;

Είμαι ενθουσιασμένος και με τιμά που είμαι ένας από τους Πρεσβευτές της Nikon στην Ευρώπη. Για έναν φωτογράφο, αυτού του είδους η αναγνώριση από μια τόσο καταξιωμένη και αναγνωρισμένη επωνυμία φωτογραφικών μηχανών είναι κάτι το απίστευτο. Όταν μου ζητήθηκε κατενθουσιάστηκα και το γεγονός ότι μου ζητήθηκε να γίνω και πρεσβευτής της Nikon D5 έκανε τη χαρά μου ακόμα μεγαλύτερη. Αισθάνομαι προνομιούχος που συμμετάσχω σε αυτό.

Ελπίζω να αποτελέσω έμπνευση και για άλλους και το προσωπικό μου στυλ να δώσει ιδέες σε άλλους φωτογράφους, ειδικά σε εκείνους που λατρεύουν τη φωτογράφιση σπορ.

Πώς προβλέπεις να εξελιχθεί ο ρόλος σου;

Ελπίζω να εμπνεύσω ένα ευρύτερο κοινό και πιστεύω ότι αυτός ο τιμητικός ρόλος θα με βοηθήσει να το πετύχω. Είμαι πολύ φιλόδοξος, οπότε μέσα από το Πρόγραμμα Πρεσβευτών της Nikon, θέλω να καταφέρω κάτι που να μην έχει ξαναγίνει ποτέ πριν. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω σε ένα πρωτότυπο έργο και η Κούβα μού έχει κινήσει πολύ το ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες. Βλέπουμε λοιπόν!

Τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει περισσότερο στον καινούριο σου ρόλο;

Είμαι ενθουσιασμένος με πολλά πράγματα, αλλά κυρίως με την ευκαιρία να γνωρίσω νέους ανθρώπους σε εκδηλώσεις όπως την έκθεση Photokina. Θέλω να εμπνεύσω τους ανθρώπους, να τους μάθω νέα πράγματα, να τους δώσω νέες ιδέες, ώστε να τις αξιοποιήσουν και να γίνουν και αυτοί σπουδαίοι φωτογράφοι.