• Nikon Imaging
  • |
  • Ελλάδα
  • |
  • Ευρώπη

Κατανοώντας την "μπλε ώρα"

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΚΗΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΩΡΑΣ

Ο όρος "μπλε ώρα", που προέρχεται από το "La hora azul” στα Ισπανικά ή “L'Heure Bleue” στα Γαλλικά, είναι το χρονικό διάστημα πριν από την εμφάνιση του ήλιου που ανατέλλει ή αμέσως μετά τη δύση. Η μπλε ώρα είναι ευρέως γνωστή για τους ρομαντικούς συνειρμούς και την εκπληκτική οπτική ποιότητα που χαρίζει σε δραματικές σκηνές στον κινηματογράφο και τη φωτογραφία.

Nikon D7000, f/29, 30s, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΛΕ ΩΡΑ

Είναι η στιγμή που ο ουρανός έχει ως επί το πλείστον μια βαθιά μπλε απόχρωση και το φως είναι αρκετά απαλό για να τονίσει τις περισσότερες από τις σκοτεινές περιοχές της σκηνής, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον πηγή φωτός. Αυτό οφείλεται στη σκέδαση Rayleigh, που είναι ο διασκορπισμός του φωτός μέσω σωματιδίων μικρότερων από το μήκος κύματος του ορατού φωτός - η ίδια διαδικασία που κάνει τον ουρανό γαλανό.

Όταν ο ήλιος φτάσει στις έξι μοίρες κάτω από τον ορίζοντα, δεν φωτίζει πλέον απευθείας το έδαφος αλλά την ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτό το φαινόμενο αποκαλείται «πολιτικό λυκόφως». Στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, το κόκκινο φως, το οποίο έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος σε σχέση με το μπλε φως, περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα κατευθυνόμενο προς το διάστημα, ενώ το μπλε φως σκορπίζεται και διαχέεται.

Το πρωί η μπλε ώρα είναι λίγο πριν από τη χρυσή ώρα στην αρχή του πολιτικού λυκόφωτος, δηλαδή περίπου 30 λεπτά πριν από την ανατολή του ήλιου. Το βράδυ η μπλε ώρα ξεκινά στο τέλος του πολιτικού λυκόφωτος, αμέσως μετά τη χρυσή ώρα, και ξεκινά περίπου 10 με 15 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΤΕ

Η φωτογράφιση στη διάρκεια της μπλε ώρας είναι ένα είδος που μπορείτε εύκολα να τελειοποιήσετε, γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις συνθήκες σκληρού φωτισμού ή για σκιές στις λήψεις σας. Φυσικά και αστικά τοπία και πορτραίτα είναι είδη φωτογραφίας που ενδείκνυνται ιδιαίτερα για την μπλε ώρα, καθώς το απαλό διάχυτο φως μπορεί να δημιουργήσει μια αιθέρια ατμόσφαιρα στις σκηνές σας.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΛΕ ΩΡΑΣ

Αν δεν έχετε ασχοληθεί ξανά με τη φωτογράφιση στη διάρκεια της μπλε ώρας, διαβάστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

• Επειδή η μπλε ώρα εξαρτάται από τη γεωγραφική σας τοποθεσία, θυμηθείτε να ελέγξετε τι ώρα ανατέλλει και δύει ο ήλιος στην περιοχή σας.
• Προγραμματίστε σωστά τη μετακίνησή σας ώστε να είστε νωρίς στην τοποθεσία. Πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας αρκετό χρόνο για να στήσετε τον εξοπλισμό σας.
• Στηρίξτε τη φωτογραφική σας μηχανή σε τρίποδο για μεγαλύτερη ευστάθεια και συνθέστε την εικόνα σας με φόντο τον ορίζοντα.
• Χρησιμοποιήστε όσο πιο χαμηλό ISO γίνεται για να μειώσετε τον κόκκο και το θόρυβο στην εικόνα σας.
• Στη διάρκεια της μπλε ώρας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου για τη σωστή έκθεση των εικόνων σας. Φωτογραφίστε στη λειτουργία αυτόματης προτεραιότητας κλείστρου ή τη χειροκίνητη λειτουργία για να μπορέσετε να επιλέξετε χειροκίνητα την ταχύτητα κλείστρου.
• Για ευκρινείς εικόνες, χρησιμοποιήστε τηλεχειριστήριο ή ενεργοποιήσετε το χρονόμετρο της φωτογραφικής σας μηχανής. Το πάτημα του κουμπιού λήψης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει κατά λάθος κούνημα της φωτογραφικής μηχανής με αποτέλεσμα θαμπή λήψη.
• Τραβήξτε μερικές δοκιμαστικές φωτογραφίες και ελέγχετε πάντα το ιστόγραμμά σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε υπερβολικά τονισμένα σημεία ή περιττές σκιές.

Εάν χρησιμοποιείτε D-SLR για τη λήψη των φωτογραφιών σας, δοκιμάστε να πειραματιστείτε με τη φωτογράφηση υψηλού δυναμικού εύρους (HDR). Η εικόνα HDR αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν με διαφορετικούς βαθμούς έκθεσης και αναμίχθηκαν ξανά στο στάδιο της επεξεργασίας μετά τη λήψη. Ορισμένες φωτογραφικές μηχανές D-SLR της Nikon έχουν ενσωματωμένη λειτουργία HDR, με την οποία συνδυάζονται πολλαπλές εκθέσεις εντός της κάμερας, δημιουργώντας μια φωτογραφία HDR.