• Nikon Imaging
  • |
  • Ελλάδα
  • |
  • Ευρώπη

Πώς να φωτογραφίζετε έντομα και άλλα μικρά πλάσματα

Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο γνωστά είδη εντόμων στον κόσμο μας και πολλά από αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα είναι απλά έξω από την πόρτα σας. Παρεμπιπτόντως, τα έντομα είναι αρθρόποδα. Για να ταξινομηθούν στα έντομα θα πρέπει να έχουν υποδιαιρούμενο σώμα, έξι πόδια, δύο κεραίες, σύνθετους οφθαλμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις φτερά. Άλλα πλάσματα, όπως οι αράχνες και οι σκορπιοί, είναι επίσης αρθρόποδα, αλλά δεν θεωρούνται έντομα. Η φωτογράφιση εντόμων και άλλων μικρών πλασμάτων μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική. Δεν είναι ανάγκη να πάτε πέρα από τον κήπο σας για να βρείτε έναν εντελώς νέο κόσμο για κοντινές λήψεις ή λήψεις macro.

Μερικές σύντομες συμβουλές για τις φωτογραφίσεις macro:

Ο πρώτος βασικός κανόνας των κοντινών λήψεων είναι να πλησιάσετε το θέμα. Στη φωτογράφιση εντόμων απαιτείται να έχετε φακό macro που θα σας επιτρέπει να εστιάσετε πολύ κοντά στο θέμα. Οι φακοί macro (η Nikon τους αποκαλεί φακούς Micro-NIKKOR) παρέχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίζετε τα έντομα σε σχεδόν πραγματικό μέγεθος.

Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε τρίποδο για να σταθεροποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε τηλεφακό ή ταχύτητα κλείστρου μακράς διάρκειας. Κατά τις λήψεις με τη φωτογραφική μηχανή σε τρίποδο, η χρήση ντεκλανσέρ για την ενεργοποίηση του κλείστρου είναι η ιδανική μέθοδος λήψης. Ορισμένοι φωτογράφοι φροντίζουν επίσης να κλειδώνουν τον καθρέπτη της D-SLR πριν ενεργοποιήσουν το κλείστρο. Έτσι μειώνεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα κίνησης. Εάν δεν έχετε ντεκλανσέρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά το χρονομετρητή της φωτογραφικής μηχανής.

Ανάλογα με το πόσο κοντά μπορείτε να φτάσετε, θα είστε σε θέση να γεμίσετε το κάδρο με το σώμα του εντόμου ή με ένα μέρος του σώματός του όπως το κεφάλι και τις κεραίες του. Προσέξτε να μη σας τσιμπήσει.

Τα σώματα των εντόμων είναι εντυπωσιακά και ένας από τους σκοπούς των κοντινών λήψεων φυσικών θεμάτων είναι να αναδειχθούν τα χρώματα και οι λεπτομέρειες της ζωής των εντόμων. Στις καλές φωτογραφίσεις macro, η φωτογραφική μηχανή εστιάζει στα μάτια, στα πόδια και στα σώματα αυτών των ζωυφίων μέσα στον κρυφό μικρόκοσμό τους. Για παράδειγμα, η φωτογραφία μιας αράχνης μέσα στον ιστό της αφηγείται μια πιο ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το χρώμα του φόντου έχει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση. Εάν το θέμα έχει σκούρα χρώματα, όπως συμβαίνει με πολλά έντομα, το θαμπό φόντο θα το κάνει να ξεχωρίζει έντονα από όσα είναι γύρω του, εστιάζοντας την προσοχή του θεατή σε αυτό.

Η τεχνική για να κάνετε να ξεχωρίζει ένα έντομο από το φόντο είναι να χρησιμοποιείτε ρηχό βάθος πεδίου. Ως βάθος πεδίου ορίζεται η περιοχή μπροστά και πίσω από το θέμα που είναι εστιασμένο. Το βάθος πεδίου καθορίζεται από τη ρύθμιση διαφράγματος. Με χαμηλές ρυθμίσεις f/stop όπως f/2,8 έχετε ρηχό βάθος πεδίου με αποτέλεσμα να τονίζεται η εστίαση στο θέμα σας καθώς το φόντο είναι εκτός εστίασης.

Μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιούν οι φωτογράφοι φυσικών θεμάτων είναι να τοποθετούν τη φωτογραφική μηχανή έτσι ώστε ένα έντονα φωτισμένο θέμα να φωτογραφίζεται μπροστά σε ένα σκοτεινό φόντο. Η έκθεση για ένα έντονα φωτισμένο θέμα σε πλήρες φως της ημέρας ή με τη χρήση συμπληρωματικού φωτισμού φλας, έχει ως αποτέλεσμα την υποέκθεση των σκοτεινών φόντων και τα κάνει να εμφανίζονται σχεδόν μαύρα. Αυτό το εφέ δημιουργεί ένα σκοτεινό, ομοιόμορφο φόντο και κάνει το θέμα να ξεχωρίζει.

Αλλά εάν και το θέμα και το φόντο έχουν φωτιστεί έντονα, ίσως είναι δύσκολο να ξεχωρίσει το έντομο από όσα το περιβάλλουν. Τοποθετώντας ένα απλό αντικείμενο που μπορεί να έχετε στο σπίτι, όπως ένα κομμάτι ύφασμα ή χαρτί, πίσω από το θέμα, δημιουργείτε ένα αυτοσχέδιο φόντο όπως στα φωτογραφικά στούντιο και απομονώνετε το έντομο έναντι του ομοιόμορφου φόντου που το ξεχωρίζει από όσα είναι γύρω του.

Τα έντομα εμφανίζουν μεγαλύτερη κινητικότητα όταν ο καιρός είναι ζεστός. Φωτογραφίστε τα νωρίς το πρωί ή το απόγευμα οπότε η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και θα κινούνται πιο αργά. Ο διαθέσιμος φωτισμός εκείνες τις ώρες της ημέρας θα είναι επίσης πιο κολακευτικός.

© Kristina Kurtzke

D3S, AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, 1/1000s, f/5,6, ISO 200, χειροκίνητη, μέτρηση matrix.

© Kristina Kurtzke

D3S, AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, 1/1000s, f/5,6, ISO 200, χειροκίνητη, μέτρηση matrix. Αυτή η φωτογραφία είναι η ίδια με αυτή της μέλισσας στο λουλούδι που εμφανίζεται στα αριστερά, έχει απλά κροπαριστεί. Αν και είναι ωραίο η σύνθεση της εικόνας να γίνεται μόνο στη φωτογραφική μηχανή, έχετε υπόψη σας ότι έχετε πάντα την επιλογή να την κροπάρετε ή να πειραματιστείτε με αυτή με άλλους τρόπους στον υπολογιστή.

Όπως ισχύει με όλα στις φωτογραφίσεις, διατηρώντας την απλότητα στις κοντινές λήψεις σας έχετε πιο δραματικά και όμορφα αποτελέσματα. Η υπομονή και η επιμονή θα σας ανταμείψουν. Το καλό βάθος πεδίου και η απομόνωση του θέματός σας είναι δύο βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε για να τραβάτε επιτυχημένες φωτογραφίες macro.