Nikon Imaging | Ελλάδα | Ευρώπη

Πρόσωπα των Χριστουγέννων

Μπορεί η κύρια μορφή των Χριστουγέννων είναι ο Αϊ-Βασίλης, αλλά πίσω του υπάρχει ένας στρατός ανθρώπων που εργάζονται όλη τη χρονιά για να πραγματοποιήσουν τις εορταστικές παραδόσεις.

Η Nikon ζήτησε από τη φωτογράφο πορτρέτων Paloma Parrot να αποκαλύψει τα διάφορα πρόσωπα των Χριστουγέννων, άτομα από ολόκληρη την Ευρώπη που κάνουν τα Χριστούγεννα πραγματικότητα.

Σε αυτήν την εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών χρησιμοποιεί την D7500 και τους φακούς NIKKOR για να αναδείξει την τέχνη και τη δεξιοτεχνία αυτών των προσώπων καθώς εξηγούν τον ρόλο τους στον εορτασμό των Χριστουγέννων. 

MIKE WALLACE, 70
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ, ΦΟΥΡΝΟΣ MEG RIVERS BAKERY, SHIPSTON-ON-STOUR (ΗΒ)

Ο Βρετανός ζαχαροπλάστης Mike Wallace έχει τη θέση του αρχιζαχαροπλάστη στο κατάστημα Meg Rivers Artisan Bakery τα τελευταία 14 χρόνια και ένα βασικό μέρος της δουλειάς του είναι η παρασκευή διαφόρων εορταστικών εδεσμάτων.

Ο Mike συνήθως αρχίζει να προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα από τον Σεπτέμβρη. Το πρωί ψήνει μικρές ποσότητες από χριστουγεννιάτικα κέικ, πουτίγκες, τούρτες σε σχήμα χριστουγεννιάτικου στεφανιού, ταρτάκια «μινς πάις» και μακρόστενα κέικ, τα οποία τελειώνει και διακοσμεί με το χέρι το απόγευμα, για να είναι έτοιμα για παράδοση την επόμενη μέρα. Για τον Mike, το νόημα των Χριστουγέννων είναι να μοιράζει χαρά στους άλλους και χαίρεται όταν βλέπει τους πελάτες του να επιστρέφουν κάθε χρόνο για τη βραβευμένη συνταγή του Χριστουγεννιάτικου κέικ με γλάσσο που φτιάχνει.

JADE DOWNER, 25
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΚΑΡΤΩΝ, TIDY PRINT, BRIGHTON (ΗΒ)

H Jade Downer είναι κατασκευάστρια καρτών με έδρα το Μπράιτον και ξεκίνησε μόλις πέρυσι το Tidy Print, το τυπογραφείο και κατάστημά της μαζί με τον συνεργάτη της Daniel Tomlinson. Από τότε που άνοιξε η Jade δεν παράγει μόνο τις δικές της κάρτες αλλά παρέχει και εργαστήρια κατασκευής Χριστουγεννιάτικων καρτών όπου διδάσκει τα βασικά για τις μεταξοτυπίες.

Στα εργαστήρια της Jade οι πελάτες μαθαίνουν να σχεδιάζουν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες κάρτες. Με τη χρήση στένσιλ, ανάμιξης χρωμάτων και εκτύπωσης, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα μηνύματα για τους αγαπημένους τους.

ANDERS LARSEN, 50 ΕΤΩΝ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ, FAEDRES GAVE, ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ (ΔΑΝΙΑ)

Ο Δανός καλλιεργητής χριστουγεννιάτικων δέντρων Anders Larsen μεγάλωσε στο Λόλαντ, ένα μικρό νησί 150 km από την Κοπεγχάγη. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Anders και η σύζυγός του ασκούν τη δικηγορία στην Κοπεγχάγη, αλλά το σαββατοκύριακο εργάζονται στη φάρμα χριστουγεννιάτικων δέντρων τους. Ο Anders και η σύζυγός του αγόρασαν αυτήν τη φάρμα χριστουγεννιάτικων δέντρων πριν δυο χρόνια και πλέον τη διοικούν ως οικογενειακή επιχείρηση.

Οι δυο τους εργάζονται κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς για να φροντίσουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ώστε να είναι έτοιμα για πώληση τον Νοέμβριο. Συχνά ζητούν από τα παιδιά και τους γονείς τους να τους βοηθήσουν στους τελευταίους μήνες του χρόνου, οπότε και η φάρμα έχει πολλή δουλειά. Ο Anders βλέπει αυτή τη φάρμα ως μια ευκαιρία για να φέρνει πιο κοντά τη δική του οικογένεια αλλά και άλλες. Αποτελεί παράδοση στη Δανία οι οικογένειες να επιλέγουν και να κόβουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, ως μέρος της προετοιμασίας τους για τη γιορτή. Χαίρεται όταν τους βλέπει να έρχονται στη φάρμα με τα ποδήλατά τους, να περνούν το απόγευμά τους επιλέγοντας το δέντρο που θέλουν και έπειτα αυτοί και τα παιδιά τους να επιστρέφουν σπίτι με το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεμένο στο ποδήλατο.

UPI VIRKKULA, 51
ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ΤΑΡΑΝΔΩΝ, ΠΑΡΚΟ ΤΑΡΑΝΔΩΝ ΣΑΛΑ, ΣΑΛΑ (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ)

Ο Upi Virkkula έχει εργαστεί ως εκτροφέας ταράνδων στη Σάλα της Φινλανδίας για σχεδόν είκοσι χρόνια. Φροντίζει τους ταράνδους όλο το χρόνο, διοργανώνοντας από σαφάρι έως ταξίδια για να βρουν τροφή, αλλά και επισκέψεις για να θαυμάσουν οι ταξιδιώτες το Βόρειο Σέλας.

Ο Upi περιγράφει το Πάρκο Ταράνδων της Σάλα ως μια μοναδική απόδραση για όσους θέλουν να γνωρίσουν μια άλλη πλευρά των Χριστουγέννων και εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να δείξει στους επισκέπτες την ομορφιά της λαπωνικής φύσης. Μια κορυφαία στιγμή της χριστουγεννιάτικης σεζόν του είναι ο ετήσιος αγώνας ταράνδων του πάρκου, ένα παραδοσιακό και δημοφιλές σπορ στη Λαπωνία όπου οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν για να επιτύχουν τον ταχύτερο χρόνο.

JULIE TUNER, 55
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΚΟΥΝΙΣΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ, THE ROCKING HORSE SHOP, YORK (ΗΒ)

Η Julie, κάτοικος του Γιόρκσαϊρ εργάζεται στο The Rocking Horse Shop από το 1999. Σε αυτά τα 18 χρόνια έχει μάθει στην εντέλεια την τέχνη της και κατασκευάζει ειδικές σέλες και γκέμια όχι μόνο για παλιά και νέα κουνιστά άλογα, αλλά και για χομπίστες που προσπαθούν να φτιάξουν τα δικά τους, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχει το κατάστημα.

Οι παραγγελίες για χριστουγεννιάτικα δώρα καταφθάνουν ακόμη και από τον Μάρτιο για τις οικογένειες που αναζητούν ένα διαχρονικό, κλασικό δώρο. Συχνά οι πελάτες φέρνουν στο κατάστημα παλιά άλογα για συντήρηση καθώς επιθυμούν να αναβιώσουν την ευτυχία του αγαπημένου παιδικού παιχνιδιού τους και να τη μεταδώσουν και στα δικά τους παιδιά.  Η Julie αναφέρει ότι αποτελεί προνόμιο για εκείνη να είναι μέρος ενός τόσο ιδιαίτερου δώρου και πως έχει παρατηρήσει μια τάση για δώρα που κληρονομούνται από τη μία γενιά στην άλλη. Πολλοί πελάτες της ζητούν να τοποθετήσει αναμνηστικά αντικείμενα και φωτογραφίες μέσα στο σώμα του αλόγου, μετατρέποντάς το σε χρονοκάψουλα.

TOM COUNT, 18
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΑΛΤΣΩΝ ΤΟΥ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ, SANTA SACKS, LINCOLNSHIRE (ΗΒ)

O Tom Count εργάζεται ως βοηθός παραγωγής στο Santa Sacks, όπου εκτυπώνει και προσαρμόζει βίντατζ σάκους από καραβόπανο και κάλτσες του Άγιου Βασίλη για να είναι έτοιμες για τα Χριστούγεννα. Φροντίζει ώστε κάθε μεμονωμένος σάκος ή κάλτσα να περιλαμβάνει το όνομα του ατόμου για το οποίο προορίζεται, εκτυπώνοντάς το με πρέσα θερμομεταφοράς. Προσθέτει και τις τελευταίες πινελιές και έπειτα ο Tom συσκευάζει και τυλίγει με ένα φιόγκο τα προϊόντα και φροντίζει να παραδοθούν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

Ο Tom βλέπει τη δουλειά του ως μια ευκαιρία να βοηθήσει τους άλλους να σκορπίσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων με καλοδιαλεγμένα, εξατομικευμένα δώρα. Χαίρεται καθώς αισθάνεται μέρος μιας χριστουγεννιάτικης παράδοσης που θέλει τους γονείς να αγοράζουν ένα σάκο για τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού τους και να συνεχίζουν να τον χρησιμοποιούν για όλα τα χρόνια.

DANIEL AUST, 43
ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΤΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ, GRIMM’S SPIEL UND HOLZ DESIGN, HOCHDORF (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Ο Γερμανός κατασκευαστής παιχνιδιών Daniel Aust αποτελεί τον επικεφαλής του εργαστηρίου Grimm’s Toy τα τελευταία 11 χρόνια.  Συνδυάζει τη δημιουργικότητα και τη δεξιοτεχνία για να δημιουργεί χειροποίητα, φυσικά και ανθεκτικά ξύλινα παιχνίδια και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του εργαστηρίου, από την επίβλεψη του προσωπικού έως την ευθύνη για τις τεχνικές και μηχανικές συσκευές.

Για τον Daniel, η κατασκευή παιχνιδιών είναι ένας τρόπος να δίνει χαρά σε ένα παιδί τα Χριστούγεννα καθώς αποτελούν τόσο σημαντικό μέρος της παιδικής ηλικίας. Χαίρεται όταν ακούει υπέροχες ιστορίες από τους πελάτες του αφού αγοράσουν ένα κλασικό συρόμενο παιχνίδι ή παιχνίδι στοίβαξης, αλλά και να βλέπει τα παιδιά να παίζουν μαζί τους για πρώτη φορά.

Σχολιάζοντας αυτήν την εμπειρία, η Paloma Parrot είπε: «Ως φωτογράφος πορτραίτων, αναζητώ εξοπλισμό που αποδίδει εξαιρετική αναγνώριση του θέματος και κορυφαία απόδοση και παράλληλα μου προσφέρει την ελευθερία και τη δυνατότητα να περιγράφω την ιστορία του θέματός μου με μόνο ένα σώμα φωτογραφικής μηχανής και φακό. Και οι δύο φακοί που χρησιμοποίησα σε αυτήν τη φωτογράφιση, παρείχαν την ευελιξία λήψης κοντινών πορτραίτων, επιτρέποντας τη φωτογράφιση αυτών των προσώπων στον χώρο εργασίας τους, ώστε να αποδώσουν μια εικόνα του ρόλου τους στον εορτασμό των Χριστουγέννων».

Η Paloma Parrot τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες με το νέο κορυφαίο μοντέλο D-SLR με φορμά DX της Nikon την D7500, και τους ακόλουθους φακούς NIKKOR.
•  AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR: Αυτός ο υψηλής απόδοσης και μικρού μεγέθους φακός zoom γενικής χρήσης φορμά DX καλύπτει εύκολα το εύρος από ευρυγώνιο έως zoom τηλεφακού και είναι κατάλληλος για τις περισσότερες συνθήκες λήψης, από κοντινά πορτραίτα έως τις φωτογραφίσεις ταξιδιών. Η εντυπωσιακή τεχνολογία απόσβεσης κραδασμών (VR) της Nikon διατηρεί την ευκρίνεια των εικόνων ενώ το ελαφρύ σώμα του φακού διατηρεί καλή ισορροπία στη φωτογραφική μηχανή
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G Αυτός ο γρήγορος φακός σταθερής εστιακής απόστασης με εύρος διαφράγματος 50 mm έχει μεγάλο μέγιστο διάφραγμα f/1,4 το οποίο είναι ιδανικό για τις λήψεις με χαμηλό φωτισμό ή όταν απαιτείται ρηχό βάθος πεδίου. Περιλαμβάνει επίσης το αποκλειστικό αθόρυβο μοτέρ (SWM) της Nikon για γρήγορη και αθόρυβη λειτουργία αυτόματης εστίασης