Αυτός ο διαγωνισμός έχει πλέον ολοκληρωθεί

Βραβείο Environmental Photographer of the Year

Οι Nikon, WaterBear και CIWEM ξεκίνησαν την αναζήτηση για τον φωτογράφο που θα ανακηρυχθεί Environmental Photographer of the Year 2021. Έχοντας φτάσει πλέον στο 14ο έτος του, ο διαγωνισμός παρέχει μια διεθνή πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη. Το βραβείο τιμά τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να επιβιώνει και να καινοτομεί και προβάλει εικόνες που μας ευαισθητοποιούν και εκθέτουν τον αντίκτυπό μας.

Οι υποβολές για το βραβείο Environmental Photographer of the Year Award 2021 έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Όλοι οι νικητές θα ανακοινωθούν στην COP26 τον Νοέμβριο του 2021.

Παρουσιάζουμε τη φετινή ομάδα βραβευμένων κριτών

Ο Βρετανός φωτογράφος Ope Odueyungbo, η Νορβηγίδα φωτογράφος Lina Kayser, ο Βρετανός φωτογράφος Alfie Bowen, ο Josh Haner φωτογράφος των New York Times και τιμημένος με βραβείο Pulitzer στην κατηγορία "Feature Photography", ο σχεδιαστής Marquise Stillwell, η Frances Fox ακτιβίστρια της ομάδας Climate Justice, ο Διευθυντής του ICCCAD (Διεθνές κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και την Ανάπτυξη) Saleemul Huq, ο φωτογράφος Ben Moore, η πολιτικός μηχανικός Diana Abrunhosa και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος CIWEM Terry Fuller, θα εξετάσουν και θα επιλέξουν τις φωτογραφίες που θα βραβευθούν.

Alfie Bowen, Z Creator

Ο Alfie είναι ένας βραβευμένος Βρετανός φωτογράφος με αυτισμό. Το καλλιτεχνικό του όραμα διαμορφώνεται με βάση τη σχολαστική προσοχή του στη λεπτομέρεια και την ακλόνητη επιμονή του να αποδεικνύει πότε οι άλλοι κάνουν λάθος. Έχοντας βιώσει τον αποκλεισμό από τους γύρω του στο παρελθόν, ο Alfie ανέπτυξε μια στενή σχέση με τα ζώα, η οποία τον βοήθησε στις πιο δύσκολες στιγμές του. Ως παιδί αναζητούσε παρηγοριά στα περιοδικά και τα ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση και πλέον ως ενήλικας το έργο του έχει δημοσιευθεί στο BBC Earth και απέσπασε θετικά σχόλια από επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Sir David Attenborough. Η συγκινητική ιστορία του Alfie αποτέλεσε επίσης τη βάση για τη συνεργασία του με φιλανθρωπικούς οργανισμούς με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον αυτισμό και για την άγρια φύση. Από το 2021, ο Alfie είναι πλέον ένας από τους Nikon Z Creators.

Lina Kayser, Z Creator

Η Lina είναι Νορβηγίδα φωτογράφος με έδρα της το Ντόβρεφιελ στη Νορβηγία. Ειδικεύεται στην αποτύπωση ψυχρών, απομακρυσμένων περιοχών στον Βορρά, καθώς και την ευάλωτη πανίδα της Αρκτικής. Εκτός από τα ατομικά φωτογραφικά πρότζεκ της, η Lina έχει φιλοξενήσει εργαστήρια φωτογραφίας τόσο στη Νορβηγία όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων αποστολών με πλοίο στο Σβάλμπαρντ. Με έντονο πάθος για την άγρια πανίδα στη Βόρεια Θάλασσα και στην Αρκτική, η Lina χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιράζεται τις απόψεις της. Η Lina εργάζεται σε συνεργασία με τη Nikon από το 2017 και αποτελεί πλέον έναν από τους Nikon Z Creators.

Ben Moore, Z Creator

Ο Ben Moore είναι αυτοδίδακτος εμπορικός φωτογράφος που ειδικεύεται στην αεροφωτογράφιση, την αρχιτεκτονική και την αστική φωτογραφία. Το στιλ του είναι ελαφρώς μελαγχολικό με καθαρούς, γήινους τόνους. Έχει προτίμηση στη χρήση γραμμών στις εικόνες του, με έντονη οπτική που ξαφνιάζει και ενθουσιάζει το κοινό. Ο Ben συνεργάζεται με τη Nikon από τον Αύγουστο του 2020 ως Nikon Z Creator.

Frances Fox, ακτιβίστρια της καμπάνιας Youth Climate Justice

Η Frances είναι ακτιβίστρια του νεανικού κινήματος Climate Justice και Ιδρύτρια, Διευθύντρια για το ΗΒ και διεθνής συντονίστρια καλλιτεχνών/ομιλιτών της Climate Live. H Climate Live οργανώνει παγκόσμιες συναυλίες, επιστρατεύοντας τη δύναμη της μουσικής για να κινητοποιεί, να ενημερώνει και να ενισχύει όσους συμμετέχουν στο παγκόσμιο κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Frances έχει επίσης τον ρόλο της Συντονίστριας Φεστιβάλ του UK Student Climate Network και συμμετέχει στην οργάνωση διεθνών εκστρατειών του κινήματος Fridays For Future. Η Frances εκπροσώπησε τις αποχές μαθητών στα σχολεία της Βρετανίας και εμφανίστηκε στο πλευρό της Greta Thunberg στο Μπρίστολ σε κοινό 30.000 ατόμων απαιτώντας από το κράτος και τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ope Odueyungbo, φωτογράφος

Καθώς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία από την ηλικία των 16 ετών, το στιλ και τα έργα του Ope έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Έχει δείξει ενδιαφέρον για διάφορα είδη φωτογραφίας, αλλά ειδικεύτηκε στις φωτογραφίσεις δρόμου, τα πορτραίτα και την αρχιτεκτονική. Το έργο του Ope δημοσιεύθηκε από την Trope στο βιβλίο Parallel Lines που κυκλοφόρησε από τη Trope το 2019, την πρώτη ατομική κυκλοφορία βιβλίου του που αποτέλεσε τον δεύτερο τόμο της σειράς Emerging Photographers της Trope, μιας νέας συλλογής όπου αναγνωρίζονται τα έργα νέων ανερχόμενων φωτογράφων από όλο τον κόσμο. Οι εικόνες του Ope είναι μια μελέτη της αντίθεσης όπου παρουσιάζει τη διττή οπτική που χαρακτηρίζει τις επαγγελματικές και τις προσωπικές δουλειές του: εξωστρέφεια έναντι εσωστρέφειας, αστικό περιβάλλον/αρχιτεκτονική έναντι προσωπικού/οικείου. Ο Ope προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των θεατών μεταμορφώνοντας το συνηθισμένο σε κάτι εξαιρετικό, συναρπάζοντάς τους με τον τρόπο που χρησιμοποιεί γραμμές-οδηγούς, πλέγματα και γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και με τους πειραματισμούς του με αποστάσεις και οπτικές γωνίες.

Diana Abrunhosa, Πολιτικός Μηχανικός

Η Diana είναι Πολιτικός Μηχανικός στην ομάδα Water της ARUP και μέλος του CIWEM. H Diana ανέκαθεν αντλούσε έμπνευση από την ανθεκτικότητα παροχής νερού, τη βιωσιμότητα και τον τρόπο που οι πόλεις μπορούν να προσαρμόζονται για να αποδέχονται το περιβάλλον τους και να βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έχει ενεργό ρόλο ως πρεσβευτής της αξίας των σπουδών STEM, καθώς έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχολικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση στις αρχές της βιωσιμότητας.

Terry Fuller, Διευθύνων Σύμβουλος της CIWEM

Ο Terry έχει εμπειρία πάνω από 30 χρόνια στη διαχείριση νερού και περιβάλλοντος καθώς παρείχε τεχνική καθοδήγηση σε έργα μεγάλης κλίμακας που έγιναν σε ορισμένες από τις πιο όμορφες και δύσκολες τοποθεσίες του κόσμου. Ο Terry έχει πάθος για την ιδέα της επίτευξης ενός κόσμου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και αναγνωρίζει ότι ακόμη και εάν επιτευχθεί εγχώρια απόλυτα μηδενικό ισοζύγιο έως το 2050, δεν πρόκειται να αποφευχθεί η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη που προδιαγράφεται με βάση τις τρέχουσες τάσεις. Πριν αρχίσει να αφιερώνει τον χρόνο του αποκλειστικά στο CIWEM, ο Terry ήταν και παραμένει ενεργό μέλος του.

Marquise Stillwell, Σχεδιαστής

Με ενεργή παρουσία σε δύο δεκαετίες, ο Marquise Stillwell ξεκίνησε το ταξίδι του από την περιέργειά του για τα άτομα και τους χώρους που μετεξελίχθηκε σε πάθος για τη σχεδίαση συστημάτων για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για όλους. Το 2009, ο Marquise ίδρυσε το Openbox ένα στούντιο σχεδιασμού και έρευνας με βάση την πόλη της Νέας Υόρκης, που εργάζεται με επίκεντρο το σημείο όπου συναντώνται άνθρωποι και συστήματα. Ο Marquise Stillwell είναι σχεδιαστής με καταλυτική επίδραση για την ανοικοδόμηση κοινοτήτων που ενώνουν τη σχεδίαση, την τέχνη και τον πολιτισμό. Ο Marquise αποτελεί επίσης μέλος της επιτροπής High Line Advisory Committee και συμμετέχει στο Urban Design Forum.

Josh Haner, φωτογράφος

Ο Josh εργάζεται ως φωτογράφος και ανώτερος συντάκτης για θέματα φωτογραφικής τεχνολογίας στους New York Times. Του απονεμήθηκε το βραβείο Pulitzer το 2014 στην κατηγορία Feature Photography και έχει περάσει τα τελευταία επτά χρόνια εργαζόμενος σε όλο τον κόσμο καταγράφοντας τις επείγουσες και πολύπλευρες πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής. Με πλάνα drone και φωτογραφίες από το έδαφος, διερευνά τις συνέπειες που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έχει τιμηθεί για τα φωτορεπορτάζ και βιντεορεπορτάζ του με βραβεία από τους οργανισμούς World Press Photo, Pictures of the Year International και από την ένωση National Press Photographers Association.

Saleemul Huq, Διευθυντής του ICCCAD

Ο Saleemul Huq είναι διευθυντής του International Centre for Climate Change (Διεθνές Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και Ανάπτυξη, ICCCAD) στο Μπαγκλαντές και είναι ειδικός στις σχέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικότερα από την οπτική των αναπτυσσόμενων χωρών. Ήταν επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του κεφαλαίου για την Προσαρμογή και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην τρίτη αναφορά αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και επίσης επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του κεφαλαίου για την Προσαρμογή και Αντιμετώπιση στην τέταρτη αναφορά αξιολόγησης της IPCC.

Κατηγορίες διαγωνισμού

Το βραβείο Environmental Photographer of the Year υποστηρίζει τις επείγουσες κλήσεις για δράση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας την πολύπλοκη και διασυνδεδεμένη φύση που χαρακτηρίζει την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ισότητα, την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές δράσεις καθώς και την χωρίς προηγούμενο προσπάθεια που συντελείται από όλους τους τομείς της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των καθοριστικών ζητημάτων της εποχής μας.

Environmental Photographer of the Year

Το κορυφαίο βραβείο θα απονεμηθεί σε μία εικόνα που ενισχύει την κατανόηση για τις αιτίες και τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών αλλαγών και της κοινωνικής ανισότητας, αναδεικνύει λύσεις στην κλιματική και οικονομική κατάσταση επείγουσας ανάγκης που αντιμετωπίζουμε και μας προτρέπει να υιοθετήσουμε πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Ο νικητής φωτογράφος θα λάβει:

  • Χρηματικό έπαθλο 10.000 £ και πιστοποιητικό απονομής
  • Ένα δισέλιδο και συνέντευξη στο περιοδικό The Environment του CIWEM
  • Ένα προφίλ στην πλατφόρμα WaterBear
  • Άρθρο στον ιστότοπο της Nikon Europe
  • και πολλά άλλα

Βραβείο Young Environmental Photographer of the Year

Σε συνεργασία με τη Nikon, αυτό το βραβείο προβάλλει τις καλύτερες περιβαλλοντικές φωτογραφίες μέσα από τον φακό νέων φωτογράφων 21 ετών και κάτω.

Ο νικητής φωτογράφος θα λάβει:

  • Μια φωτογραφική μηχανή Nikon Z + 3 φακούς της Nikon
  • Ένα προφίλ στην πλατφόρμα WaterBear
  • Άρθρο στον ιστότοπο της Nikon Europe
  • Συνέντευξη στο περιοδικό The Environment του CIWEM
  • και πολλά άλλα
Πρόσθετα βραβεία και ευκαιρίες για τη δημοσίευση άρθρων διατίθενται στις παρακάτω κατηγορίες:

Βραβείο από το Ίδρυμα The Resilient Foundation (The Resilient Award)

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Resilient Foundation, αυτή η κατηγορία προβάλλει τον αντίκτυπο της αφήγησης ιστοριών μέσω της φωτογραφίας. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε μία εικόνα που θα αντιπροσωπεύσει ένα καθηλωτικό αφήγημα ικανό να διδάξει, να χαρίσει ελπίδα και να εμπνεύσει δράση.

Το Ίδρυμα Resilient Foundation προέκυψε ως απάντηση στην έλλειψη δράσης για τη ραγδαία αλλαγή του κλίματος. Το ίδρυμα χρησιμοποιεί τη δύναμη της εμπνευσμένης αφήγησης για να φέρει στο προσκήνιο τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.

Βραβείο Περιβαλλόντων του Μέλλοντος (Environments of the Future)

Αυτό το βραβείο καταγράφει την περιβαλλοντική αλλαγή που έχει επιφέρει ο άνθρωπος και παρέχει μια ματιά στο μέλλον μας. Οι φωτογραφίες θα καταδείξουν την αντοχή των ανθρώπων και των περιβάλλοντων που αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες και όμως ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της περιβαλλοντικής καταστροφής, της ασφαλούς παραγωγής ενέργειας και της διατήρηση των φυσικών μας πόρων.

Βραβείο Βιώσιμων πόλεων (Sustainable Cities)

Αυτή η κατηγορία επικεντρώνεται στις δομημένες κοινότητες και τα ζώα που τις κατοικούν, παρουσιάζοντας έξυπνες και ανθεκτικές πόλεις, μεταφορές, διαχείριση αποβλήτων και τις σχέσεις μεταξύ φύσης, κοινωνίας και υποδομών. Οι φωτογραφίες θα περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές λύσεις από τους χώρους της μηχανικής, τους σχεδιασμού των υλικών και των κατασκευών.

Βραβείο Κλιματικής δράσης (Climate action)

Αυτό το βραβείο διερευνά τη βιώσιμη περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη και καταδεικνύει την ανθρώπινη σύνδεση με τον φυσικό κόσμο και τις ενέργειές μας για τη διατήρησή του. Οι φωτογραφίες θα αναδεικνύουν τη φυσική και κοινωνική αξία του περιβάλλοντος, την προσιτή καθαρή ενέργεια και καινοτόμες προσαρμογές και προσεγγίσεις μετριασμού στην περιβαλλοντική αλλαγή.

Βραβείο Νερού και Ασφάλειας (Water and Security)

Εξετάζοντας τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ της πρόσβασης σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, της ισότητας των φύλων και της ασφάλειας, αυτή η κατηγορία διερευνά την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση μας για νερό και τον ρόλο της ισότητας σε κάθε πτυχή της διαχείρισης των υδάτων από τη λειψυδρία έως τις πλημμύρες.

Βραβείο Κοινού (People's Choice)

Αυτή είναι η ευκαιρία του κοινού να ψηφίσει για την περιβαλλοντική φωτογραφία του 2021. Η ψηφοφορία θα γίνει online και ένα μόνο βραβείο People’s Choice θα απονεμηθεί σε όποιον συγκεντρώσει την προτίμηση του κοινού. Ο νικητής θα συμμετάσχει, όπως και οι νικητές της επιτροπής για το 2021, στην έκθεση Environmental Photographer of the Year.

Υποβάλετε την καλύτερη δουλειά σας για να έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε! Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του διαγωνισμού Environmental Photographer of the Year εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες και οδηγίες υποβολής.